Je zou graag een mondje Frans, Italiaans of Spaans spreken, zodat je volgend jaar op vakantie je plan kan trekken, maar je hebt geen tijd en geen fut om er aan te beginnen. De oplossing? Duolingo, waarmee je spelenderwijs en op je eigen tempo een vreemde taal leert.

Voor je aan deze workshop begint, toch even de volgende waarschuwing. Duolingo is een geweldig hulpmiddel om een nieuwe taal te leren … op voorwaarde dat je het Engels machtig bent. Je zal immers regelmatig zinnetjes moeten vertalen van én naar de taal van Shakespeare. En spreek je Engels met haar op, dan zal Duolingo je antwoord onverbiddelijk als fout aanrekenen.

STAP 1 / Aan de slag

Er zijn twee manieren om van start te gaan met Duolingo. Ofwel log je in met je Facebook-account, ofwel geef je je e-mailadres, een gebruikersnaam en een paswoord in. Kies ook nog de taal die je graag zou leren – Spaans, Engels, Frans, Duits, Portugees of Italiaans – en je kan aan de slag. Heb je een smartphone met iOS of Android? Download dan zeker de Duolingo-app, zodat je ook onderweg op elk onbewaakt moment de nieuwe taal kan oefenen.

 

STAP 2 / Vraag en antwoord

Als je wil kan je aan het begin van elke les eerst een streepje theorie opsteken, maar ik ga liever meteen voor de vragen. Meerkeuzevragen, invulvragen, luistervragen, vertalingen van en naar de vreemde taal, … er is voldoende variatie. Je tikt de oplossing in (weinig courante tekens zoals ¡, ó en í kan je aanklikken op het scherm) en drukt op Check, waarna Duolingo je laat weten of je al dan niet een fout gemaakt hebt. Voor de volgende vraag druk je op Continue.

Werkt er iets niet, of ben je het toch niet helemaal eens met een bepaalde oplossing, dan vind je links onderaan telkens nog twee knoppen. Report a problem laat je een probleem melden en via Discuss sentence kan je met andere Duolingo-gebruikers gezellig een boompje opzetten over de vraag in kwestie.

 

STAP 3 / Level up

Elke les bestaat uit 20 vragen. Heb je die allemaal met succes opgelost (in elke les heb je drie hartjes, dus je mag drie fouten maken), dan krijg je een overzicht van de nieuwe woordjes die je geleerd hebt en mag je naar de volgende les. En heb je elke les in een bepaald thema (Clothing, Adverbs, Plurals, …) voltooid, dan mag je naar het volgende thema in de boomstructuur.

Voor elke les die je succesvol beëindigt, krijg je een aantal punten, waarmee je na verloop van tijd naar een volgend level mag. En om het allemaal nog wat spannender te maken, kan je via spelletjes tegen de tijd en door in een les geen enkele fout te maken ook ‘lingots’ verdienen, een in-game betaalmiddel waarmee je dan weer extra hartjes kan kopen.

 

STAP 4 / Sociale druk

Uiteraard mag in deze tijden ook het sociale aspect niet ontbreken. Je kan je vorderingen posten op Facebook (al raad ik aan om dit enkel in het begin te doen, om je vrienden niet te vervelen), je kan volgen welke Facebook-vrienden er nog op Duolingo zitten en hoeveel punten ze al hebben, en je krijgt mailtjes die je aansporen om door te bijten, of die je vertellen dat een van je vrienden je zonet heeft ingehaald. Je wordt met andere woorden op allerhande manieren gestimuleerd om door te zetten. Maar toch mag je dat sociale aspect, net als het spelelement trouwens, ook weer niet overschatten. Uiteindelijk zal je zelf uit je pijp moeten komen als je echt die vreemde taal onder de knie wil krijgen.