O&O Defrag is, in vergelijking met de standaardtool van Windows, een defragmentatieprogramma op steroïden. Windows zelf claimt je harde schijf in orde te houden, maar in de praktijk laat dat wel eens te wensen over. Met O&O kan je de harde schijf tot in detail analyseren en defragmenteren zodat je pc vlot blijft draaien.

Na een download van 19 MB verloopt de installatie gemakkelijk. Kies bij de download wel de juiste versie, 64-bit of 32-bit. Wij bieden hier de 64-bit-versie aan. Voor de 32-bit-versie ga je even langs de website van O&O Software.

[download_file]

De installatiewizard biedt aan om van O&O Defrag de standaard defragmentatietool te maken, wat een goed idee is. Na de installatie van de gratis editie opent er een browservenster dat de volledige versie aanprijst. Maar in tegenstelling tot veel gratis programma’s probeert O&O je geen nieuwe startpagina of toolbar aan te smeren.

Wekelijkse defragmentatie
Bij het openen van de tool verschijnt er een wizard om je op weg te helpen. Je kunt al onmiddellijk een wekelijkse defragmentatie inplannen of een snelle schijfoptimalisatie uitvoeren. Spaar beide even voor later, zodat je het programma rustig kan leren kennen. Je kan de wizard altijd terug oproepen met het toverstokicoontje linksboven.

Na de wizard zie je het hoofdscherm, met daarop een lijst van alle schijven, partities en zelfs USB-sticks aangesloten op het systeem. De knop Analysis linksboven geeft de fragmentatiestatus van een schijf weer. Het is mogelijk alle schijven tegelijk te selecteren, de blokjesweergave onderaan past zich netjes aan. Let wel: schijfanalyse en vooral defragmentatie kan even duren, zeker bij grote harde schijven met veel gefragmenteerde data.

Weergave van percentage
Na de analyse verschijnt er onder Degree of fragmentation een percentage. Hoe lager, hoe beter. Een gefragmenteerd bestand staat in verschillende stukjes over de harde schijf heen weggeschreven. Defragmenteren zet deze blokjes netjes bij elkaar, wat de leessnelheid aanzienlijk bevordert. Aan de hand van het percentage kan je beslissen om de schijf al dan niet te defragmenteren.

Ter referentie: een fragmentatie van minder dan een halve procent is perfect mogelijk. Voor het defragmenteren zelf heb je twee keuzes: gewone en snelle optimalisatie.

Tabs onderaan geven extra informatie. Zo toont de tab Reports vroegere analyses en kan je er bij Drive status een gedetailleerd rapport over het schijfgebruik op raadplegen. File status geeft weer welke bestanden in welke mate gefragmenteerd zijn.

Het is een goed idee om O&O Defrag geregeld uit te voeren, en zeker na een grote installaties of het kopiëren van veel data.