Iedereen kent wel de combinatie Windows-toets + L: hiermee vergrendel (lock) je meteen je Windows-sessie en kan je die pas weer benaderen nadat je het wachtwoord van je Windows-account het ingevuld. Handig, maar soms wel vervelend dat je intussen (zelf) niet kan zien wat er zich zoal op de achtergrond afspeelt. Met Clearlock is de invoer geblokkeerd, maar het scherm blijft wel zichtbaar.

Je video-editor is aan een zware conversie-klus bezig of je BitTorrent-client is een loodzwaar bestand aan het ophalen. Dat duurt wel even en dus vind je het raadzaam je scherm intussen te blokkeren zodat speelse huisdieren of opdringerig kroost geen schade kunnen uitrichten door op muis of toetsenbord te tokkelen. Tegelijk wil je eigenlijk wel de voortgang van het hele proces in de gaten houden…

[download_file]

Dat is perfect mogelijk met ClearLock. Houd er wel rekening mee dat een paar antivirustools aan de alarmbel kunnen trekken omdat ze het blokkeren van het scherm als ‘verdacht’ beschouwen. ClearLock komt zowel in een 32-bits als een 64-bits versie. Het volstaat het uitgepakte exe-bestand aan te klikken. De allereerste keer wordt dan om een wachtwoord gevraagd (2x). Wanneer je ClearLock de volgende keren opstart, wordt meteen het scherm – of liever: toetsenbord en muis – bevroren en kan je weer verder zodra je het juiste wachtwoord invoert. ClearLock verschijnt dan in de vorm van een klein venstertje, in het midden van het scherm.

Proberen intussen anderen het scherm te ontgrendelen, dan merk je dat wanneer je zelf het juiste wachtwoord invult: ClearLock toont je dan het aantal mislukte pogingen (echter niet de ingetikte wachtwoorden). Interessant om weten is nog dat ClearLock zich ook vanuit het opdrachtvenster laat aansturen, met diverse parameters als kleur, boodschap, transparantiegraad, enz. Diezelfde parameters kan je overigens ook manueel invoeren in het bijhorende ini-bestand, in dezelfde map als waarin ClearLock.exe zich bevindt.

Twee bedenkingen toch. Vooralsnog blijkt ClearLock alleen op het hoofdscherm te werken; pech dus voor wie met twee of meer schermen werkt, want op je secundaire scherm kan je gewoon blijven verder werken. En verder: ClearLock is uiteraard geen vervanging voor een beveiligingstool. De tool vergendelt je scherm: niets meer, niets minder.