Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld WordPress of LiveJournal leggen de blogs op tumblr sterk de nadruk op beelden. Het is dan ook een van de betere plekken om leuke schetsen van je favoriete personages te vinden. De site blinkt uit in zogenaamde ‘single serving tumblrs’, blogs met een heel specifiek onderwerp. Zo is er bijvoorbeeld Reasons my Son is Crying, dat foto’s post van ongelukkige kindjes, samen met de meestal enorm banale reden waarom ze aan het huilen slaan, of Garfield Minus Garfield, dat de kat uit gags van de bekende strip knipt.

STAP 1 / Account maken

Om uitgebreid te genieten van al die rare blogs maak ik eerst een account aan. Ik ga naar www.tumblr.com en vul het formulier in om me te registreren. Je geeft je e-mail op, verzint een wachtwoord en vermeldt de gewenste gebruikersnaam. Klik op de grote knop Registreren. Die gebruikersnaam kan wel eens het lastigste worden: hij moet immers uniek zijn, en miljoenen mensen hebben al een Tumblr-account. Zo’n gebruikersnaam is wel belangrijk als je van plan bent om een blog te maken. Je naam is namelijk de standaard url van je tumblr-blog. Ik vind er eindelijk eentje die nog niet ingepalmd is en vink aan dat ik de servicevoorwaarden gelezen heb. Nog even heel stiekem mijn leeftijd opgeven, en ik kan op Klaar! klikken.

 

STAP 2 / Tumblr als nieuwsfeed

Mijn belangrijkste reden om na al die tijd een account te maken, is om makkelijker verschillende blogs te lezen. Tumblr heeft een handig dashboard aan boord, waarin je blogs kan zoeken en volgen. De welkomstprocedure weet dat, en laat je er al meteen vijf toevoegen. Ik tik in het zoekvakje bovenaan bijvoorbeeld Garfield minus Garfield in, en kan met het plusteken de blog toevoegen aan mijn feed. Het is niet al te moeilijk om aan vijf te komen, maar je kan je ook altijd laten leiden door de voorgestelde onderwerpen. Leuke tumblrs zijn bijvoorbeeld Kim Yong Ill looking at things, I’m Remembering en I spy a Famous Face.

 

STAP 3 / Je eigen profiel

Ik klik bovenaan op Volgende stap en krijg de vraag om mijn profiel een beetje uit te bouwen. Je kan een fotootje toevoegen, jezelf beschrijven enzovoort. Heb je een leuke foto op je computer staan, dan kan je die makkelijk naar het fotovakje op Tumblr slepen. Klik op Opslaan en Volgende stap om verder te gaan. Je kan nu nog de app downloaden of op Doe ik later klikken om eindelijk naar je dashboard te gaan. Ga misschien ook nog even langs je mailaccount om je e-mailadres te verifiëren.

 

STAP 4 / Je dashboard

Als je alleen tumblrs wil lezen, kan je je hier helemaal uitleven. Je feed toont updates van de verschillende blogs die je volgt. In de rechterbalk staat Je volgt xx blogs. Klik daarop om eventueel blogs te ontvolgen. Je kan ook nieuwe blogs zoeken om je op te abonneren. Leuk aan tumblr is bovendien dat alles werkt met tags. Ga je rechtsboven naar het zoekvak en tik je bijvoorbeeld corgi in, dan krijg je een lange lijst met postjes van het op internet enorm populaire hondenras. De kans is bovendien groot dat je een tumblr vindt die integraal gewijd is aan je favoriete beestje, personage, schrijver of muziekidool.

 

STAP 5 / Zieleroerselen online gooien

Begint het bij al dat lezen te kriebelen om zelf te posten, dan kan je naar hartenlust dingen beginnen uploaden. Bovenaan je feed zie je dat je statussen kan posten via Tekst. Omdat het een blogsite is, krijg je trouwens meteen de mogelijkheid om je tekst te lay-outen, iets wat bijvoorbeeld in Facebook een pak moeilijker is. Je kan hier ook foto’s uploaden. Ik klik op Foto en sleep een leuk beeldje naar het fotovak. Citaten krijgen een speciale lay-out, maar je kan ook links, stukjes muziek en video’s op het net gooien.

 

STAP 6 / Alles openbaar

Klik op Publiceren om je status openbaar te maken. Klik je op het pijltje naast Publiceren, dan kan je trouwens kiezen wanneer iets online gegooid wordt, en of het alleen voor jouw zichtbaar moet zijn (via Privé). Omdat tumblr een blogsite is, ga je er voor de gemakkelijkheid van uit dat alles wat je post openbaar is, en doorzoekbaar via Google. Geen geknoei met vriendengroepen dus, en geen poging tot privacy. Dat maakt het alvast een pak simpeler. Zorg gewoon dat je de genante gedachten voor jezelf houdt.

 

STAP 7 / Je eigen blog

Nu ik al wat gepost heb, klik ik in de rechterbalk op Naamloos om naar mijn eigen blog te gaan. Die ziet er voorlopig redelijk leeg uit. De twee postjes die ik online heb gezet staan er wel, maar ik ben het niet meteen eens met de verschrikkelijke banner er boven. Gelukkig staat er rechts bovenaan een knop Aanpassen. Je blog aanpassen is vergelijkbaar met een thema personaliseren in WordPress, maar het is gelukkig vrij makkelijk. Ik klik bovenaan de linkerbalk op Sjablonen en kies iets wat geen duizeligheid opwekt. Er zijn er best veel, al zal je voor sommige meer professionele blogs moeten betalen. Klik op een thema om te zien hoe het er in je eigen blog zou uitzien. Ik kies het minimalistische Minimal en klik bovenaan op Gebruiken.

 

STAP 8 / Thema’s aanpassen

Da’s al een pak beter. Elk thema kan je naar eigen goeddunken aanpassen. Geef je blog in de linkerbalk een titel en eventueel een beschrijving. Daaronder kan je de weergave en de kleur van sommige elementen aanpassen. Heb je een beetje kaas gegeten van coderen, dan kan je zelfs recht in de html duiken. Je kiest zelf ook welke widgets je gebruikt, die kleine infovakjes in de zijbalk. Met een klik op Opslaan en Sluiten ga je terug naar de blog zelf. Klik op Dashboard om terug te keren naar je feed.

 

STAP 9 / Eeuwige roem

Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan kan je vanuit je dashboard, met de knop bovenaan rechts, altijd nog een nieuwe blog maken. Dit is een van de redenen waarom er zoveel tumblrs zijn. Heb je een geweldig idee voor een thematische blog, ga dan vooral je gang. Kies in het venster een titel en een url en laat je creativiteit de vrije loop. Misschien word je wel de bedenker van de volgende tumblr-hit.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.