Je hebt je Windows 7 of Vista niet meteen opzij willen schuiven toen je Windows 8 aanschafte. Liever dan een compleet schone installatie of een upgrade heb je voor een dualbootconfiguratie gekozen. Nu wil je echter die Windows 7 toch maar definitief weg. Met NanWick Windows Uninstaller vergt dat nauwelijks een paar muisklikken.

Let wel goed op mocht je de downloadpagina bezoeken: laat je niet verleiden om de downloadknop in te drukken die via betterinstaller loopt: die bevat namelijk malware. Wij brachten de auteur op de hoogte en hij beloofde er iets aan te doen. Hoe dan ook, je downloadt in elk geval beter de portable versie.

[download_file]

Vervolgens start je de dualboot-pc op in de Windowsversie die je wil behouden. Voer NanWick Windows Uninstaller uit en druk op de Scan-knop. Die gaat na in welke partities zich een Windowsversie (Vista, 7 of 8) bevindt. In de meeste gevallen zal dat station D: zijn, maar dat controleer je toch maar beter. Vervolgens geef je aan dat je die installatie inderdaad wil verwijderen.

Even later gaat NanWick Windows Uninstaller aan de slag. Het verwijderingsproces blijkt wel wat tijd in beslag te nemen. Op een modale test-pc duurt het hele proces bijna vijftie minuten. Wil je al dan niet vooraf weten wat de tool zoal op de achtergrond uitvoert, steek je licht dan op op de downloadpagina: de verschillende stappen worden hier mooi beschreven.

Overigens houdt niemand je tegen die stappen zelf, manueel uit te voeren, mocht NanWick om een of andere reden de verwijdering niet voor elkaar krijgen of mocht je toch liever zelf het heft in handen nemen.

Houd er alvast rekening mee dat de ganse partitie van de geselecteerde Windows-installatie wordt leeggemaakt. Op ons testtoestel, waar we Windows 7 van verwijderden, bleef wel nog de map Program Files (x86) overeind. Je maakt wellicht het best een image van je schijf voor je met NanWick aan de slag gaat. Immers, je weet maar nooit dat er iets misgaat.

Ten slotte, houd er ook rekening mee dat de oude partitie wel (min of meer) wordt leeggemaakt, maar niet wordt verwijderd. Dat zal je desgewenst zelf moeten doen met behulp van een partitiebeheerder. Voor zover dat al zonder problemen lukt, met name als het om de eerste partitie gaat. Ook hier geldt in elk geval: maak eerst een veiligheidskopie!

External links

Weg met die oude Windows