Dankzij onze smartphone hebben we altijd een camera bij de hand om belangrijke (en minder belangrijke) gebeurtenissen op beeld vast te leggen. Op de meeste telefoons komen die foto’s allemaal in één album terecht, waardoor je na verloop van tijd niet langer de bomen door het bos kan zien. Gelukkig kan het ook anders.

Tidy is een gratis app voor Android en iOS waarmee je in geen tijd je foto’s in verschillende albums kan groeperen. De applicatie analyseert je foto’s en laat toe om ze te organiseren volgens tijd of locatie. Daarin kan je zo breed of specifiek gaan als je zelf wilt. De tijdsfilter groepeert foto’s per uur, 6 uur, dag, week, maand of jaar. De locatiefilter groepeert foto’s in een straal van 500 meter, 1 kilometer, 10 kilometer, 100 kilometer of 1.000 kilometer.

Daarnaast kan je ook nog filteren volgens type en vorm. Zo kan je panorama’s, vierkante foto’s of schermafbeeldingen apart groeperen.

Met een veegbeweging naar rechts kan je de foto’s vervolgens in een album bewaren, dat je later nog kan aanvullen met nieuwe foto’s en aan je voorkeuren kan aanpassen. Een veegbeweging naar links archiveert de foto’s die je nergens in een album kwijt kan. Je kan individuele foto’s vanuit Tidy delen met andere apps, maar het is niet mogelijk om hele albums te delen.

In een aankomende update moet het ook mogelijk worden om vanuit de app lichte bewerkingen op je foto’s toe te passen. Tidy is een applicatie voor Android en iOS, en kan gratis worden gedownload uit de Google Play Store of Apple App Store.

En Windows Phone?

Tidy is niet beschikbaar op Windows Phone, maar met een Nokia Lumia heb je toegang tot een prima alternatief: Nokia Storyteller (vereist de Lumia Amber-update). Nokia Storyteller is misschien iets minder flexibel dan Tidy, maar kan je foto’s evengoed automatisch volgens plaats of tijdstip in albums groeperen.