Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Je mag er niet aan denken dat je door een crash al je digitale foto’s zou verliezen. Met Picturelife wordt er automatisch een kopie gemaakt in de cloud en bepaal je meteen welke albums jouw vrienden mogen bewonderen.

STAP 1 / Installatie

Haal de Picturelife-client binnen via https://picturelife.com. Na de installatie vind je de Picturelife-knop in het systeemvak. Ga terug naar de site en maak een account via de Sign up-procedure. Je geeft je e-mailadres en een wachtwoord in en volgt de stappen waarin de webapp vraagt welke formule je wil volgen. Ik koos voor het gratis abonnement, zodat ik 5 GB opslagruimte krijg, goed voor zo’n 2.000 foto’s. Wanneer een bezoeker aan jouw webgalerij besluit om zelf ook in te tekenen, ontvang je als aanbrenger nog eens 500 MB bonus.

 

STAP 2 / Synchronisatie

Open in de client de Preferences en klik op Folders. Hier bepaal je welke mappen automatisch gesynchroniseerd worden in de cloud. Heb je op je harde schijf bijvoorbeeld een reeks vakantiefoto’s verzameld in de map ‘Vakantie2013’, dan klik je op de knop Add Folder om naar de bewuste map te navigeren. Picturelife zal meteen beginnen uploaden en via de knop kan je het verloop van de synchronisatie volgen.

 

STAP 3 / Webomgeving

De webomgeving is erg eenvoudig. Links vind je de menubalk, waar bovenaan je naam verschijnt en een tandwielicoontje. Met dit icoontje kan je eventueel online de voorkeuren instellen. Daaronder verschijnen de knoppen om de mediabibliotheek te organiseren. Naast de knop All Pictures zie je tijdens het uploaden het tellertje bij iedere nieuwe foto oplopen. Klik op de knop All Pictures om de foto’s en video’s te zien die ondertussen online staan. Bovenaan staan knoppen om te schakelen tussen alle media en recent toegevoegde media.

 

STAP 4 / Gezichtsherkenning en albums

Een iets mooiere presentatie krijg je te zien wanneer je op Discover klikt. De foto’s verschijnen in een soort collage, verdeeld in drie groepen: afbeeldingen van mensen die je kan taggen, interessante foto’s en afbeeldingen van de laatste 30 dagen. Wanneer je in de eerste groep op een afbeelding klikt, verschijnt er een kadertje rond elk gezicht, zodat je kan invullen wie die persoon is. De informatie van deze automatische gezichtsherkenning is privé, zodat alleen jij die achteraf kan bekijken. Om foto’s te groeperen in albums klik je op de foto’s met de Shift-toets of de Ctrl+toets ingedrukt (op Mac de Cmd-toets). Dan verschijnt er een menuvakje waar je Add to kiest. Hiermee kan je een nieuw album maken of een bestaand album selecteren.

 

STAP 5 / Mobiel

Wanneer de foto- en videobestanden in de bibliotheek staan, kan je ze makkelijk delen met andere toestellen die je zelf beheert. Zo kan je op om het even welke computer inloggen met je accountgegevens en de webapp gebruiken om de bestanden te bekijken. Erg mooi is de app voor iOS om van alle online bestanden te genieten. Omdat de bestanden niet lokaal bewaard worden op je mobiel toestel, kan je in principe een fotobibliotheek bekijken die groter is dan de opslagcapaciteit van je iDevice. Meer nog, wanneer je jouw iPad of iPhone aansluit, vraagt de Picturelife-client of het de bestaande bibliotheek op je mobiel toestel ook mag opladen naar de Picturelife-servers. Op de Mac detecteert Picturelife trouwens automatisch bestaande albums in iPhoto of Aperture.

 

STAP 6 / Delen

Om een of meerdere foto’s te delen met anderen selecteer je de foto’s en gebruik je de opdracht Send, waarna je de e-mailadressen ingeeft van de personen die deze afbeeldingen per mail ontvangen. Je vindt hier ook de opdracht Post, om de afbeeldingen op Facebook, Twitter, Flickr of Tumblr te plaatsen. Complete albums delen is nog makkelijker. Hiervoor open je het album en klik je in de rechterkolom op Specific people of All your friends. Kies je de eerste optie, dan geef je het e-mailadres in van deze persoon, die dan een mail ontvangt met een link naar het online album. In de tweede optie krijgt iedereen met wie je ooit foto’s gedeeld hebt deze link. Op die manier verschijnt er in de rechterkolom een lijstje van wie er toegang heeft tot het album. Daar kan je dan aanduiden of deze persoon het album al dan niet mag zien, en of die foto’s mag toevoegen en wijzigen.