Ik heb het recent nog zelf meegemaakt: je denkt dat alle foto’s op een geheugenkaart al op je computer staan, en dus begin je met een gerust hart opnames te wissen om zo plaats te maken voor nieuwe foto’s. Om er vervolgens achter te komen dat je ze nog niet had overgezet. Resultaat: weg foto’s!

Gelukkig zijn er genoeg dataherstelprogramma’s online. Stellar Phoenix biedt zelfs specifieke software voor foto- en videoherstelling aan: Stellar Phoenix  Photo Recovery (36,89 euro). Benieuwd hoe die het aflegt tegenover een gratis alternatief en welke foto’s ik allemaal nog kan herstellen.

Simpel

De bestandsgrootte van de software doet weinig goeds vermoeden: iets meer dan 10 MB. Na de installatie word je verwelkomd door een opvallend eenvoudig programma met drie grote knoppen: 'Herstellen Foto, Audio & Video', 'Image te creëren' en 'Hervat Herstellen'. De eerste functie wordt benadrukt met een flikkerende grote blauwe knop. Aan de slag!

Je kan met Photo Recovery kiezen welk opslagmedium je graag wil scannen. Dit hoeft namelijk niet alleen een geheugenkaart te zijn van je fototoestel. Het kan net zo goed een externe harde schijf zijn of de harde schijf van je computer zelf. Als je het juiste medium hebt gekozen, kan het scannen beginnen.

Bij een externe harde schijf of die van de computer zelf werkten de scans pijnloos. Bij geheugenkaarten had ik iets meer problemen. Ik moest regelmatig de geheugenkaart opnieuw verwijderen en insteken om te scannen. Photo Recovery gaf namelijk telkens aan dat er niets te herstellen viel. Je kan trouwens gratis naar foto’s scannen voordat je overgaat tot betalen. Zo weet je zeker of die éne belangrijke foto herstelbaar is.

Multimedia

De scan loopt relatief snel, afhankelijk van de grootte en snelheid van het opslagapparaat. Een trage geheugenkaart van 1 GB duurde ongeveer 3 minuten. Een snelle 64 GB-variant scannen nam 15 minuten in beslag. Na de scan toont Photo Recovery netjes wat er allemaal herstelbaar is. Ofwel herstel je alle foto’s, ofwel selecteer je specifiek welke je wil. Video’s kan hij trouwens ook herstellen.

Photo Recovery is compatibel met zowat alle fabrikanten van fototoestellen. De herstelling van bestanden duurt een stuk langer dan de scan. Mijn 64 GB geheugenkaart met 2 GB herstelbare foto’s duurde meer dan vier uur om te herstellen. De 1 GB-variant met 1 GB aan foto’s duurde meer dan één uur.

Hoe zit het met de herstelresultaten? Die waren prima. Alle foto’s die ik manueel verwijderde, zowel op het fototoestel als op de computer, werden allemaal probleemloos hersteld. Moeilijker te herstellen bleek een geheugenkaart die ik al opnieuw vol met foto’s had gezet. Daar bleek de herstelling eerder beperkt te zijn tot een handvol foto’s op een totaal van 500. Daarvoor is deze herstelsoftware dus minder geschikt. Stellar Phoenix Photo Recovery blinkt uit in eenvoud en efficiëntie, maar het gratis Photorec doet net hetzelfde. Geef mij dan maar de gratis versie.