De tijd dat er thuis maar één computer met het internet verbonden was, ligt al lang achter ons. Maar hoe vind je die toestellen eenvoudig terug in je netwerk?

Sta er eens bij stil hoeveel toestellen er bij jou thuis verbonden zijn met het internet, al dan niet draadloos. Allemaal hebben ze een uniek IP-adres binnen je thuisnetwerk, maar soms heb je dat adres nodig om internetinstellingen te veranderen. Zoals bij een IP-camera bijvoorbeeld. Om alle bezette IP-adressen te weten te komen, kan je aan de slag met Angry IP Scanner. 

STAP 1 / Java verplicht

Voor de duidelijkheid: deze tool verandert niets aan je thuisnetwerk. Ze analyseert gewoon alle toestellen binnen het netwerk en toont hun naam en specifieke IP-adres waarmee je aan de slag kan. Surf naar angryip.org/w/download en klik op de link 32-bit Executable. De website adviseert iedereen om deze versie te downloaden, zelfs wanneer je zeker bent dat je een 64-bit versie van Windows Vista/7/8 hebt. Krijg je toch een foutmelding? Installeer dan per uitzondering de 64-bit versie. Zorg er ook voor dat je Java geïnstalleerd hebt, moest dat nog niet gebeurd zijn.

 

STAP 2 / Foutmelding

Wanneer je Angry IP Scanner de allereerste keer opstart, krijg je een foutmelding te zien. Trek je daar niets van aan. Het programma wil er enkel op wijzen dat de scanner sneller kan werken door een instelling in Windows aan te passen. Maar voor een sporadische scan is dat zeker niet nodig. Klik op Nee om verder te gaan.

 

STAP 3 / Adressenbereik

Om te starten met scannen, heb je het IP-adres van je internetrouter nodig. Dat vind je in de handleiding van het toestel. Meestal start het met 192.168.X.X, waarbij elke X een cijfer is tussen nul en 199. Bij mij is het adres van mijn router 192.168.0.1. Vul bovenaan bij IP Range in het eerste veld hetzelfde adres in, en in het tweede veld 192.168.0.199. Het laatste cijfer bepaalt de zoekopdracht. Daarom dat het eerste 1 is en het laatste 199. Klik op Start. Meer dan 199 hoeft niet, wegens geen resultaat.

 

STAP 4 / Webbrowser

Staat bijvoorbeeld je IP-camera in de lijst, met een bijhorend IP-adres? Vul dat adres in de zoekbalk van je webbrowser in en druk op Enter. Zo kom je rechtstreeks in het menu van de camera, waar je alle instellingen kan wijzigen. Hetzelfde geldt voor alle andere netwerktoestellen. Krijg je een foutmelding dat het adres niet klopt? Scan opnieuw met Angry IP Scanner om zeker te zijn dat je het correcte IP-adres hebt.