Je kind komt op een ‘onwelvoeglijke’ site uit, je tienerdochter zit uren aan een stuk te chatten of zoonlief helpt nog maar eens de instellingen van je pc om zeep. Herkenbare scenario’s? Met het gratis Emma Parental Control hou je hier controle over, ook als je niet thuis bent.

STAP 1 / Tool installeren

Emma Parental Control is een slimme combinatie van een lokaal te installeren tool en een webservice die je vanuit een willekeurige browser kan benaderen. Laat ik beginnen met de eigenlijke tool. Start de pc of laptop van een van je kinderen op en surf naar www.emmaparental.com. Klik rechtsboven op Install en vervolgens bij Emma Parental Control op Download. Je mag het gedownloade exe-bestand meteen installeren: veel meer dan een viertal keer op Next drukken en één keer op Install houdt dat niet in.

 

STAP 2 / Account creëren

Meteen na de installatie vraagt het programma om je met je ouderlijke account (parent account) aan te melden. Die heb je nog niet, en dus klik je links op de knop Create your account, waarna je de gevraagde gegevens invult en met Sign in bevestigt. Het e-mailadres hoeft daarbij niet noodzakelijk je ‘echte’ adres te zijn. Belangrijk is natuurlijk wel dat je je gebruikersnaam en je (stevig) wachtwoord onthoudt. Even later is je account klaar.

 

STAP 3 / Profiel(en) creëren

Het programma vraagt je nu om het profiel van het kind te selecteren dat je op deze pc wil gebruiken. Ook dat moet nog gebeuren, en dus stip je de optie Create a new child profile aan. Geef de naam op van het kind dat je wil koppelen aan dit toestel en druk op Next. Zo, de installatie en de initiële configuratie zijn nu achter de rug en je mag op Finish drukken. Het vinkje bij Take me to my online parent account […] mag je laten staan. Of je surft zelf naar www.emmaparental.com en je meldt je aan met je nieuwbakken account.

 

STAP 4 / Profielen finetunen

Ga naar je Dashboard (knop linksboven). Hier verneem je dat je al één profiel gecreëerd hebt. Klik op de link Click for more settings en zoek op het tabblad Basic information een geschikte ‘avatar’ voor je kind. Tegelijk geef je hier ook maar ineens het geslacht en de leeftijd op. Op het tabblad Devices zie je dat dit profiel aan het huidige toestel gekoppeld is. Dat betekent dat iedereen die (vanaf nu) met dit toestel werkt automatisch de beperkingen van dit profiel opgelegd krijgt. Misschien nog even meegeven dat je je in de rubriek Account Settings kan afmelden van de nieuwsbrief: klik bij Newsletter op On.

 

STAP 5 / Extra profielen creëren

Stel, je wil ook voor je ander(e) kind(eren) een eigen profiel creëren – hoe je aan elk profiel verschillende beperkingen koppelt, zie je zo dadelijk. Dat gaat makkelijk vanuit het Dashboard: klik in de rubriek Children Profiles op Create a new child profile en vul de gewenste informatie in. Om nu een specifiek toestel aan dit nieuwe profiel te koppelen, hoef je op het tabblad Devices enkel een vinkje te plaatsen bij het juiste toestel. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je ook op dat toestel Emma Parental Control geïnstalleerd hebt (zie boven), want anders verschijnt het niet in de lijst.

 

STAP 6 / Gebruik monitoren

Op basis van die profielen kom je al heel wat te weten over het pc- en internetgebruik van je kroost: Emma Parental Control wordt namelijk automatisch opgestart als een service zodra iemand zich bij Windows aanmeldt op een toestel waarop je de tool geïnstalleerd hebt. Het tabblad Activities geeft je alvast een mooi overzicht van opgestarte programma’s en bezochte sites, netjes opgedeeld per profiel.

Links merk je ook een agenda op (Calendar), en in principe hoef je hier maar op een datum te klikken om alle informatie voor die bepaalde dag op te vragen. In principe, want deze functie blijkt niet altijd even goed te werken. Ook nuttig is het tabblad Statistics, waar je op de knop My Children klikt en kan inzoomen op tijd (Timeframe), profielen (Children) en/of toestellen (Devices).

 

STAP 7 / Websites blokkeren

Tja, daar vraag je dan even terloops de statistieken van je tienerzoon op en blijkt Playboy.com daar behoorlijk populair te zijn. Enige opvoedkunde daar gelaten, steek je daar toch liever een stokje voor. Moeilijk is dat niet. Klik alvast op de naam van de site – het maakt niet uit of dat op het tabblad Dashboard, Activities of Statistics is. Er verschijnt een dialoogvenster waarin je naast een of meer profielnamen gewoon op het groene vinkje moet klikken om van die site een no-flyzone te maken! Normaliter kan je de website via het knopje boven het dialoogvenster ineens voor alle (huidige en toekomstige) profielen tegelijk blokkeren, maar dat bleek tijdens mijn tests toch niet zo goed te werken.

 

STAP 8 / Applicaties blokkeren

Met Emma Parental Control kan je trouwens ook specifieke toepassingen blokkeren. Eigenlijk gebeurt dat op dezelfde manier als in de vorige stap. Bekijk de lijst met Used applications van een van je kinderen, klik op de applicatie en geef aan voor welk(e) kind(eren) je die toepassing niet langer toegankelijk wil maken. Even later is die instelling actief. Probeert een kind zo’n geblokkeerd programma toch op te starten, dan wordt het vergast op een laconieke mededeling: “Emma Parental blocked an application”.

 

STAP 9 / Opletten geblazen

Zoals de meeste andere tools voor ouderlijke controle is ook Emma Parental Control (lang) niet waterdicht. Meer zelfs, ik maak me sterk dat (sommige) kinderen vanaf pakweg 12 jaar het systeem snel weten te omzeilen. Een paar aandachtspunten dus. Zo doe je er goed aan om het Windows-taakbeheer te blokkeren, aangezien de processen van Emma Parental Control van daaruit makkelijk uit te schakelen zijn. Verder moet je er rekening mee houden dat het blokkeren van een toepassing alleen op naam gebeurt. Een kind zal wellicht snel uitvissen dat chrome.exe wel geblokkeerd is, maar eens het chrome.exe hernoemd heeft in iets als wiskundetaak.exe, draait die browser weer als een zonnetje!