Gebeurt het wel vaker dat je internetverbinding niet zo goed loopt als je internetprovider dat had voorgespiegeld, dan is het tijd voor enkele tests. JackDinn’s Auto speed tester is daar een prima tool voor.

Strikt genomen hoef je nauwelijks of niets te configureren aan JackDinn’s Auto speed tester. De tool werkt namelijk meteen. Het komt erop neer dat je de snelheidstest start, waarna die volautomatisch de upload- en downloadsnelheid van je internetverbinding meet, evenals de ping-tijd (de tijd die nodig is om een reactie van de server te verkrijgen), de jitter (variatie in de vertraging van de datapakketjes) en het eventuele pakketverlies.

[download_file]

De resultaten krijg je cijfermatig weergeven, maar ook in de vorm van een instelbare staafgrafiek. Standaard wordt deze test elk uur herhaald, maar de frequentie is instelbaar en je kunt op elk moment ook zelf een nieuwe test gelasten. De testresultaten worden bijgehouden, zodat je na verloop van tijd een mooi historisch overzicht krijgt van de dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse prestaties. Je kunt tevens alle data netjes in CSV-bestanden bewaren.

Overigens is de testfrequentie lang niet de enige parameter die je als (gevorderde) gebruiker kan instellen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk zelf de servers te kiezen voor de up- en downloadtests. Dat kan soms nodig zijn, aangezien de standaard ftp-server van de tool tijdens onze tests niet altijd beschikbaar blijkt (voor uploads). Verder kan je de hoeveelheid testdata limiteren, evenals de netwerkadapter aanduiden die je voor je test wil gebruiken. Ook periodieke e-mailtests zijn mogelijk.

De tool laat zich tot op zekere hoogte ook inzetten om je netwerk te monitoren. Want je kunt je op de hoogte laten brengen wanneer bepaalde ID-adressen wijzigen. Verder zitten er nog een paar obligate diagnostische tests aan boord, waaronder tracert en pathping. De ingebouwde MTU-test (maximum transmission units) echter doet de tool op ons testtoestel alleen maar crashen.

Alles bij elkaar is JackDinn’s Auto speed tester een nuttige tool om de prestaties van je internetverbinding te monitoren, vooral in handen van wat gevorderde gebruikers.

External links

Test de snelheid van je internetverbinding