Heb je geen netwerkprinter, maar wil je toch vanaf een andere computer iets afdrukken? Schakel Google Cloud Print in en maak je USB-printer van overal bereikbaar.

STAP 1 / Alles van Google

Google Cloud Print instellen kan alleen in Google Chrome, de browser van Google zelf. De stiekemerds. Heb je de browser nog niet geïnstalleerd, dan ga je naar https://www.google.com/chrome en download je hem. Ik start de browser op en log in op mijn Google-account. Om een printer aan mijn account te hangen, open ik het Chrome-menu door in de rechterbovenhoek op het icoontje met drie horizontale strepen te klikken. In het menu kies ik Instellingen, waarna ik een webpagina voor mijn neus krijg waarin ik de verschillende instellingen van Chrome kan aanpassen.

 

STAP 2 / Zoek de printer

Helemaal onderaan klik je op de link Geavanceerde instellingen weergeven. Nu kan je naar beneden scrollen tot je het Google Cloud Printer-hoofdstuk gevonden hebt. Klik op Printers toevoegen. De Cloud Printer-instellingen vinden is veruit het lastigste onderdeel van deze setup, want eens je op de knop drukt, gaat Google automatisch op zoek naar alle printers in je netwerk. In mijn geval vindt hij zelfs de oude faxmachine die vijf bureaus verder staat. Ik vink de overtollige machines uit en klik onderaan op Printer(s) toevoegen.

 

STAP 3 / Deel de liefde

Nu kan je deze printer gaan delen met vrienden. Het idee hierachter is dat ze jouw printer kunnen gebruiken als ze documenten willen afdrukken, zonder dat ze daar eerst fysiek voor op het juiste netwerk moeten zitten. Moest dat nodig zijn, dan kan je hen zelfs bestanden laten afdrukken wanneer ze in het buitenland zitten. Zo spaar je natuurlijk op postkosten. Om de net toegevoegde printer te delen, ga ik naar https://www.google.com/cloudprint en klik ik in de linkerbalk op Printers. Ik krijg een lijst met de printers die aan mijn account gelinkt zijn. Ik klik op de printer in mijn kantoor en kies bovenaan Delen. Nu kan ik de Google-accounts van anderen toevoegen.

 

STAP 4 / Afdrukken naar hartenlust

De mensen met wie je de printer deelt, krijgen een berichtje dat hen vertelt dat er een nieuwe printer in hun Google Cloud Print te wachten staat. Druk op Accepteren, en de printer wordt toegevoegd aan de lijst met Cloud Printer-machines. Wil jij of een vriend nu een bestand afdrukken, dan klik je gewoon de printer aan, kies je Afdrukken en laad je een bestandje op. Staat het document in kwestie al op je Google Drive, dan kan je trouwens rechtstreeks vanuit het document op Bestand klikken, Afdrukken kiezen en de dichtstbijzijnde printer selecteren.