VPN staat voor virtual private network, een private netwerkverbinding die je als een soort tunnel naar websites of andere netwerken brengt, zonder beveiligingsproblemen. Maar je kan de technologie ook gewoon gebruiken om op het net te surfen.

STAP 1 / Installatie

Ga naar https://vpnium.com en klik op de grote Download now-knop. Sla het bestandje op en draai het installeerprogramma. VPNium laat zich makkelijk op je computer zetten. Ik open het en krijg een icoontje in mijn taakbalk. Klik erop, en je kan een server kiezen. Ik klik op een server in Luxemburg en kan aan de slag.

 

STAP 2 / Hoe werkt het?

Heb je een server gekozen, dan zie je dat VPNium een connectie probeert te maken. Eerst moet ik nog een extra netwerkdriver installeren, maar vanaf dan schuim ik het web af als Luxemburger. Een korte trip langs http://whatismyipaddress.com bevestigt dit alvast. Wat ik wel merk, is dat surfen ietsje trager gaat; al mijn verkeer wordt immers omgeleid.

 

STAP 3 / Instellingen

De gratis versie van VPNium is uiteraard beperkter dan die waarvoor je betaalt, maar je kan er toch enkele instellingen in veranderen. Rechtsklik op het icoontje in je taakbalk en kies Settings om bijvoorbeeld een proxy server in te stellen. Je kan hier ook kiezen om het programma bij het opstarten van je computer automatisch in gang te zetten. Zo surf je nooit onder je eigen IP-adres.