Het Windows Taakbeheer is bij veel gebruikers niet zo bekend. Je kan langs die weg echter ook een en ander finetunen en troubleshooten. Een overzicht.
1. Wat draait er?
Het Windows Taakbeheer is een uitstekende tool om uit te vinden welke software actief is op je pc. Dat doe je met Ctrl+Shift+Esc. Op het tabblad 'Toepassingen' vind je alleen de applicaties terug die je zelf hebt opgestart. Het tabblad 'Processen' toont ook andere actieve software. Vanuit het contextmenu van zo’n proces ga je via 'Bestandslocatie openen' meteen naar de installatiemap.
2. Programma's sluiten
Het kan gebeuren dat een programma niet meer wil opstarten, wanneer een vorige sessie niet goed afgesloten is bijvoorbeeld. Open dan het tabblad 'Processen' in het Taakbeheer, selecteer het bijhorende proces en klik op 'Proces beëindigen'. Om te weten welk proces bij een toepassing hoort, selecteer je die op het tabblad 'Toepassingen' en klik je in het contextmenu op 'Ga naar proces'.
3. Wie verbruikt wat?
Om te achterhalen welke processen het meeste geheugen verbruiken, open je alweer het tabblad 'Processen' en klik je op de kolom 'Geheugen (privéwerkset)', zodat de processen in volgorde van geheugengebruik onder elkaar komen. Wil je weten welke processen verantwoordelijk zijn voor schijfactiviteit? Open dan het menu 'Beeld', kies 'Kolommen selecteren' en plaats een vinkje bij 'I/O Gelezen bytes' en bij 'I/O Geschreven bytes': die kolommen worden nu ook zichtbaar.
4. Geen herstart nodig
Wijzig je iets in het register, dan kan het gebeuren dat je Windows moet herstarten om die aanpassing te laten doorzetten. Vaak volstaat het echter om de Verkenner te herstarten. Beëindig het proces explorer.exe op het tabblad 'Processen', open het menu 'Bestand', kies 'Nieuwe taak (uitvoeren)', vul explorer.exe in en bevestig met OK.
5. Vensters herschikken
Je weet inmiddels dat je het Windows Taakbeheer kan openen met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc. Wat je misschien niet weet, is dat je de vensters van geopende toepassingen vanuit het Taakbeheer kan herschikken. Ga naar het tabblad 'Toepassingen', selecteer (alleen) de gewenste programma’s, rechtsklik op je selectie en kies bijvoorbeeld 'Naast elkaar' of 'Onder elkaar'.
6. RAM-verbruik
Op het tabblad 'Prestaties', bij 'Fysiek Geheugen', 'Totaal', lees je af hoeveel RAM-geheugen er in je systeem steekt. Meer details krijgt je via de knop 'Broncontrole'. Je ziet hier hoeveel geheugen er nog beschikbaar is en welke programma’s hoeveel geheugen gebruiken. Merk op dat er wellicht ook een deel van het RAM-geheugen voor hardware gereserveerd is.
7. Tijd actief
Leuk om weten: op het tabblad 'Prestaties', bij 'Tijd actief', verneem je hoelang je huidige Windows-sessie al actief is, sinds de laatste (her)start dus.
8. Byteverloop
Wil je weten hoeveel bytes er door je netwerkadapter gaan, open dan het tabblad 'Netwerk'. Via 'Beeld', 'Bijwerksnelheid' kan je de ‘sample’-frequentie verhogen of verlagen. Hoe lager, hoe langer de periode van netwerkactiviteit die je hier uitgetekend ziet. Via 'Geschiedenis van netwerkadapters' kan je inzoomen op het verzonden of ontvangen dataverkeer.
9. Krachtiger spul
Vind je het Windows Taakbeheer toch niet gedetailleerd genoeg? Dan kan je een krachtiger alternatief installeren. Bekend is in elk geval Process Explorer, maar ook Process Hacker geeft je erg veel feedback. Let op: wel vooral nuttig voor gevorderde gebruikers.