Windows XP bestaat ondertussen al meer dan 12 jaar. Daarom heeft Microsoft beslist om in april van dit jaar te stoppen met de ondersteuning van het besturingssysteem. Tijd om over te schakelen op Windows 7 of 8.

1. Veiliger

Wanneer de ondersteuning stopt zullen er niet langer beveiligingsupdates worden uitgerold voor het oeroude XP. Dat is in principe al meer dan reden genoeg om onmiddellijk naar Windows 7 of 8 over te schakelen, maar we geven je in dit artikel nog negen andere redenen mee.

2. Sneller

Windows XP was destijds een bijzonder snel besturingssysteem, zelfs sneller dan het nieuwere Windows Vista. Maar nu heeft Windows 7/8 de fakkel overgenomen. De opstarttijd is drastisch ingekort, programma’s openen sneller en het besturingssysteem maakt beter gebruik van nieuwere hardware. Zelfs bij computers ouder dan vijf jaar is het snelheidsverschil goed merkbaar.

3. Rustiger

Windows XP heeft de neiging om alles op de voorgrond te tonen en de taakbalk bevat rechts onderin een massa icoontjes op een rij. Verbeterde notificaties in Windows 7/8 waarschuwen je veel minder bij installaties of het openen van beveiligde programma’s. Ook nieuwe software die je van het internet haalt, is meestal specifiek voor Windows 7/8 ontworpen.

4. Slimme hulp

Microsoft heeft Windows 7 een stuk slimmer gemaakt dan Windows XP. Dat merk je meteen wanneer er een fout optreedt. Windows XP geeft de fout weer, maar daarna kan je beginnen zoeken via Google. Windows 7/8 probeert de fout te analyseren en formuleert zelf een oplossing. Toegegeven, de functie is niet foutloos, maar voor veel mensen kan Windows 7 genoeg extra hulp bieden om de oplossing te vinden.

5. Mooiere spellen

Windows XP maakt gebruik van DirectX 9.0c, een speciale grafische motor die ervoor zorgt dat je spellen er mooi uitzien. Die motor dateert al van 2004, terwijl Windows 7 gebruik maakt van het veel nieuwere DirectX 11. Dit betekent niet alleen betere en mooiere beelden, maar je grafische kaart werkt ook beter samen met een nieuwere versie van DirectX. Toegegeven, in 2009 was Windows 7 niet betrouwbaar genoeg voor gamers, maar anno 2014 bestaat er niets beter.

6. Eenvoudiger thuisnetwerk

Een thuisnetwerk instellen via Windows XP is een ramp. Je moet al een degelijke technische bagage hebben om alles te laten werken. Met Windows 7/8 kan je via Thuisgroep handig extra apparaten in je netwerk hangen, kiezen wat je allemaal wil delen en welke rechten daarbij horen enzovoort. Bovendien kan je elke nieuwe computer of laptop die je koopt, naadloos integreren in een Thuisgroep-netwerk.

7. Langere autonomie

Bij de lancering van Windows XP stond de ontwikkeling van de laptop nog in zijn kinderschoenen. Tegenwoordig zijn de processors en batterijen in laptops veel verder geëvolueerd, en daar maakt Windows 7/8 handig gebruik van. Het zorgt ervoor dat niet alle processen continu actief blijven, springt dynamisch om met draadloos internet en kent energiezuinige instellingen wanneer de nood het hoogst is.

8. Personalisatie

Vergeleken met Windows 7 lijkt Windows XP wel een kleurboek. Op dat vlak is Windows 7 een stuk zachter voor de ogen. Windows 8 daarentegen kleurt met zijn tegels weer erg fel. Het grote voordeel van Windows 7/8 is de verregaande personalisatie van je computer. Je kan alles volledig naar wens instellen, totdat je tevreden bent met het resultaat.

9. Aanraakvriendelijk

Windows XP is compatibel met aanraakschermen, maar benut niet alle mogelijkheden van hedendaagse modellen. Windows XP ondersteunt ook maar twee aanraakpunten, terwijl Windows 7 en 8 tot tien punten ondersteunen. Ideaal om met meerdere vingers foto’s te draaien of uit te rekken, om te typen of om te werken met meerdere personen tegelijk. Vooral Windows 8 heeft een heel specifieke aanraakvriendelijke werkomgeving, met grote tegels voor eenvoudig gebruik.

10. Compatibiliteit

Bijna alle nieuwe randapparatuur (printers, kaartlezers, smartphones) wordt door Windows 7/8 automatisch herkend, of door middel van een installatie-cd. Fabrikanten leveren al een tijdje geen ondersteuning meer voor Windows XP, waardoor nieuwe apparaten niet altijd werken. Bovendien is de database van Windows 7/8 heel groot, wat de kans verhoogt dat je oude apparaten hier compatibel mee zijn.