Microsoft heeft vorig jaar het gedateerde Hotmail doorgestart onder de naam Outlook.com. Dit alles met een strakke interface en alle toeters en bellen die je verwacht van een moderne gratis e-mailservice.

Het mag geen verrassing zijn, maar de grootste concurrent van Microsoft op dit gebied is Google. Outlook.com neemt het op tegen Gmail. Beide diensten hebben honderden miljoenen abonnees.

De herlancering van Microsofts gratis e-mailservice was onder andere bedoeld om voormalige Hotmail-gebruikers terug te lokken. Veel van hen zijn overgestapt naar Gmail, dat tien jaar geleden op de markt kwam.

Eenvoudige migratie
Het technische proces bij het overstappen van de ene naar de andere e-mailservice is echter ontmoedigend, zeker voor consumenten. Dat is de reden dat Microsoft een nieuwe onlinedienst heeft ontwikkeld om al je data eenvoudig van Gmail naar Outlook.com te migreren. 

Om dit te doen maak je een nieuwe account aan op Outlook.com. Zodra alles ingesteld is verbind je met een bestaande Gmail-account via het beveiligde OAuth-protocol. Daarna is het mogelijk al je berichten te kopiëren. Het geautomatiseerde proces vindt op de achtergrond plaats op de servers van Microsoft.

De service zet je nieuwste berichten als eerste over. Verder verandert er niets, de ongelezen mails uit je inbox en mappen blijven ongelezen.

De laatste stap is het handmatig instellen dat berichten die op je Gmail-account binnenkomen automatisch doorgestuurd worden naar Outlook.com. Dit doe je aan de hand van duidelijke instructies.

Wereldwijd beschikbaar
Hoewel de nieuwe dienst van Microsoft woensdag 11 december live is gegaan, kan het even duren voordat hij over de hele wereld beschikbaar is. Houd dus de komende paar dagen het dashboard van Outlook.com in de gaten.

Voor mensen die vastzitten aan Yahoo is er nog geen makkelijke manier om te switchen naar Outlook.com. Tevens laat een update voor Windows Live Domains, dat je in staat stelt een aangepast domein te koppelen, nog op zich wachten.