Mozilla heeft een nieuwe versie van zijn Firefox-browser voor het publiek beschikbaar gemaakt. Firefox 26 brengt nieuwe functionaliteiten die de prestaties en veiligheid van de browser verbeteren.

In een poging om de browser veiliger en stabieler te maken, worden Java-plug-ins niet langer standaard geladen in Firefox 26. Onderdelen van een website die een plug-in vereisen, zullen eerst toestemming moeten krijgen van de gebruiker, vooraleer ze worden geladen. Zo hoopt Mozilla het risico op aanvallen die misbruik maken van  kwetsbaarheden in Java, te beperken.

[download_file]

Verder is onder meer ook de wachtwoordbeheerder verbeterd en kan de Mozilla Maintenance Service vanaf nu ook updates installeren wanneer de gebruiker niet over de rechten beschikt om naar de installatiemap van Firefox te schrijven.

Firefox 26 kan vanaf nu ook h.264-videobestanden afspelen op Linux en biedt ondersteuning voor MP3-audio decoding op Windows XP. Bovendien moeten pagina’s in versie 26 sneller laden omdat afbeeldingen die niet zichtbaar zijn niet langer door de browser worden geladen.

Voor ontwikkelaars brengt de nieuwe browserversie verdere ondersteuning voor EcmaScript 6 en zijn er wijzigingen doorgevoerd in verschillende CSS- en HTML-eigenschappen. Firefox Inspector is vanaf nu ook vanop afstand toegankelijk via een netwerk.

Een volledig overzicht van alle nieuwe functionaliteiten, bugfixes en aanpassingen, vind je in de release notes op de website van Mozilla. Wij bieden via onze downloadlink de nederlandstalige versie van Firefox 26 voor Windows aan. Voor een andere taal of besturingssysteem, kan je hier terecht.