De smartphone-evolutie valt niet meer bij te houden. Elke maand lijkt er wel weer een nieuw toestel in de winkel te liggen, die het net weer wat beter doet dan de vorige. De fabrikanten besteden de laatste jaren steeds meer aandacht aan de camerafuncties van smartphones, waardoor hun kwaliteit dicht bij die van de gewone compactcamera's komt te liggen of die zelfs overstijgt. Is daardoor de tijd rijp geworden om je compactcamera links te laten liggen en resoluut te kiezen voor je smartphone? Acht fabrikanten stuurden ons hun smartphone met de beste camera op, ongeacht de prijs. We zetten ze allemaal naast elkaar en gaan op zoek naar de beste smartphonecamera van het moment.
Alle smartphones werden aan willekeurige fotosituaties blootgesteld: buiten bij daglicht en schemering, binnen bij kunstlicht (TL en gloeilamp) en diverse voorwerpen voor macrofotografie. Daarnaast kijken we ook naar de standaard camera-app die op het toestel is voorgeïnstalleerd, zonder extra apps die je per platform kan downloaden. We meten de snelheid van de autofocus, het aantal instelmogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid. Tenslotte kijken we ook natuurlijk naar de schermkwaliteit, omdat je daar meestal de kwaliteit van je getrokken foto op moet oordelen. Daarna vergelijken we alle genomen foto’s en filmpjes, en kiezen we een keuze van de redactie.
Acer Liquid S1
Acer heeft voor deze test zijn absolute topmodel van het moment opgestuurd. Het is meteen ook de allergrootste van de test: het scherm meet 5,7 inch, maar door de dikke schermrand voelt hij nog groter aan. Het aanraakscherm (720 x 1.280 pixels) heeft mooi kleuren, maar omwille van de grootte oogt alles wat onscherp. Acer heeft duidelijk voor een prijsbreker gekozen, en de schermkwaliteit heeft daarvoor moeten inboeten. Het maakt het vooral moeilijk om een foto als scherp te ervaren.
Acer voegt weinig toe aan de standaard Android 4.2-omgeving, met uitzondering van de camera-app. Helaas zijn in de praktijk de foto’s zelden scherp. In donkere ruimtes is het scherpteprobleem nog groter. Zonder flits is de beeldkwaliteit absoluut onbruikbaar, zelfs wanneer je de smartphone stabiel vasthoudt. Met flits scoort de Liquid S1 eerder middelmatig met (te) felle kleuren.
De fotoapp heeft weinig om het lijf en bevat rechtstreekse sneltoetsen om tussen de voor- en achtercamera te wisselen, om de flits te bedienen en om één van de vier effecten (Sepia, Zwart-wit, Negatief en Aquarel) toe te voegen. Leuke extra: je kan door middel van een stemcommando een foto nemen.
De Liquid S1 focust behoorlijk snel, en dat merk je goed wanneer je een Full HD-film opneemt. De camera focust regelmatig wanneer het moet, zonder dat hij te agressief te werk gaat. Verder is de beeldkwaliteit zeker niet slecht, eerder middelmatig.
De Acer Liquid S1 is scherp geprijsd voor zo’n groot toestel, maar de zwakke acht megapixelcamera en de schermkwaliteit is duidelijk kind van de rekening.
Prijs: 299 euro (8 GB) l Score: 2/5
Pro: groot scherm, instelmogelijkheden
Contra: schermkwaliteit, wazige foto's
Alcatel One Touch Idol X
Het verrast ons dat Alcatel een 5 inch Full HD-scherm in een kwalitatieve behuizing kan presenteren voor zo’n scherpe prijs. Je vraagt je haast af waar het addertje zit. In dit geval de behoorlijk trage interface en de relatief inconsistente quadcorechip. Wisselen tussen verschillende apps gaat niet vlot, net als de functies in de camera app zelf.
De software die Alcatel over Android 4.2 giet, dringt helemaal door tot in de camerasoftware. Die is opvallend simplistisch met heel weinig instelmogelijkheden. Er zijn zelfs maar vier scènes beschikbaar: HDR, Panorama, Nacht en Sport. Heel beperkt vergeleken met de andere smartphones in deze test.
De foto’s zien er dikwijls wazig uit. Pas wanneer je het toestel helemaal stil houdt, lukt het soms om een echt scherpe foto te maken. In donkere situaties maakt de One Touch Idol X enkel bruikbare foto’s met flits. De kleuren vervormen hierbij niet, maar het flitslicht reikt niet ver genoeg en er is dikwijls ruis aanwezig. Filmen in HD doet hij wel goed en heel vloeiend. Hij focust zelfs het snelst van alle toestellen. Gek dat scherpe foto’s net niet lukt.
Alcatel presenteert met de One Touch Idol X een mooi toestel met een prima afwerking en degelijk Full HD-scherm. Hij heeft een betere prijs/kwaliteitsverhouding dan de Acer Liquid S1, maar ondanks de 13 megapixels scoort de camera eerder ondermaats.
Prijs: 299 euro (8 GB) l Score: 2,5/5
Pro: prima chassis, videokwaliteit
Contra: traag, beperkte foto-instellingen
HTC One
Qua uiterlijk ziet geen enkel toestel in de test er zo mooi en ‘premium’ uit als de HTC One. HTC speelt zelfs zijn meeste troeven uit op vlak van fotografie met verschillende foto-instellingen, een bloedmooi 4,7 inch Full HD-scherm en een zogenaamde Ultrapixel-sensor. De snelle Snapdragon 600-chip heeft alles in huis qua snelheid, en dat speelt HTC ook uit in de camera-app. Foto’s nemen gaat razendsnel, zo snel zelfs dat je je afvraagt of hij wel heeft scherpgesteld.
HTC kiest met zijn Ultrapixel-camera voor minder pixels, maar elke pixel krijgt wel een grotere oppervlakte op de sensor. Daardoor kun je in theorie betere foto’s maken in slechte lichtomstandigheden. De praktijk leert dat HTC niet liegt, maar de foto’s zijn bijna allemaal dof, ‘uitgewassen’ en dikwijls met veel ruis. Filmen gaat goed en vloeiend, maar met overmatig gebruik van de autofocus. Te vaak is ook niet goed.
Wel een pluim voor de extra software die HTC aanbiedt en de vele instelmogelijkheden. Er zijn tientallen filters en scènes om uit te kiezen, evenals genoeg instellingen om de amateurfotograaf tevreden te stellen. Qua software absoluut het allerbeste toestel uit de test, maar de camera laat hier een grote steek vallen. In onze ogen zonde, want HTC heeft alles in huis om van dit toestel de beste smartphone(camera) te maken. Het enige wat hen nog rest, is die ‘Ultrapixel’-camera nog wat scherpstellen.
Prijs: 599 euro (32 GB) l Score: 3/5
Pro: prachtig ontwerp, beste foto-app, snelle autofocus
Contra: zelden scherpe foto's autofocus tijdens filmen
Huawei Ascend P6
Het is duidelijk waar Huawei de mosterd heeft gehaald voor zijn Ascend P6: van een afstandje lijkt deze smartphone op een iPhone, maar dan dunner. Op het scherpe 4,7 inch HD-scherm (720 x 1.280) wordt alles duidelijk getoond met heel mooie kleuren. Hij komt zelfs aardig in de buurt van de HTC One qua schermkwaliteit, ondanks het resolutieverschil.
Android is helemaal aangepast door Huawei, net als de camera-app, met zelfs enkele leuke extra’s zoals Object Tracking en lachherkenning. De meegeleverde filters zorgen ervoor dat je direct je foto’s een eigen toets kan meegeven.
De fotokwaliteit is uitstekend bij goede lichtomstandigheden. De kleuren ogen natuurlijk, zelfs met flits. De 8 megapixelcamera presteert een stuk beter dan sommige 13 megapixelvarianten in deze test. In donkere situaties merk je al snel dat de camera tegen zijn limiet aanloopt, ook al kan de prima flits wel wat problemen gladstrijken. Nog opvallend zijn de prima resultaten bij macrofotografie. Filmen doet hij ook prima, behalve dat hij niet automatisch scherpstelt bij een close-up.
De Ascend P6 is een leuke verrassing. Gezien zijn prijskaartje en ‘maar’ acht megapixels hadden we er niet veel van verwacht, maar Huawei weet ons aangenaam te verrassen. En hij ziet er nog eens knap en flinterdun uit.
Prijs: 399 euro (8 GB) l Score: 3,5/5
Pro: flinterdun, degelijke fotokwaliteit
Contra: geen uitgebreide instellingen, soms traag
LG G2
LG heeft vriend en vijand verrast met de excentrieke G2. De kenmerkende knoppen op de achterkant en het haarscherpe 5,2 inch Full HD-scherm vormen de basis voor een prima cameraervaring. Je zou zelfs één van die knoppen kunnen gebruiken om foto’s mee te nemen, maar in de praktijk werkt dat niet echt handig. Enkel voor ‘selfies’ is het een verbetering.
LG heeft Android helemaal naar zijn hand gezet, met een prima camera-app die alle instellingen visueel toont. Samen met Samsung en Sony is het de meest gebruiksvriendelijke cameraervaring. Je kan zelfs door de woorden ‘Cheese’ of ‘LG’ uit te spreken een foto nemen. Eigenlijk is dit de allerbeste selfiesmartphone die er is op dit moment!
De G2 is net als de HTC One bijzonder snel. In tegenstelling tot de One zien de foto’s van de G2 er bijna altijd haarscherp uit dankzij de optische beeldstabilisatie. Zelfs bij weinig licht kan de G2 aardig uit de voeten dankzij een prima flits en lichtgevoelige beeldsensor. Filmen doet hij verder prima met minder ‘schokkende’ beelden, alweer dankzij die stabilisatie. Een concert zag er werkelijk prachtig uit, ondanks de slechte lichtomstandigheden. Enkel de geluidsopname kon beter.
Met uitzondering van de Nokia Lumia 1020 de beste smartphonecamera uit deze test. Bovendien krijgt LG extra bonuspunten omdat het een 13 megapixelcamera mèt beeldstabilisatie in een dunne behuizing kan steken zonder zo’n ‘bochel’ aan de achterkant. Na een tweetal jaar zonder echt uit te blinken in de smartphonewereld, lijkt LG helemaal terug van weggeweest.
Prijs: 549 euro (16 GB) l Score: 4/5
Pro: dun, optische beeldstabilisatie, overzichtelijke app
Contra: geluidsopname tijdens filmen
Nokia Lumia 1020
Zodra je de Lumia 1020 vastpakt, vermoed je direct dat er een prima fototoestel in zit. Het is namelijk de enige smartphone met een Xenon-flits, identiek aan ‘klassieke’ compactcamera’s. De lens steekt er ook wel een pak uit. De éne vindt het hinderlijk, de andere weer minder. Het is de tol die Nokia betaalt om zo’n grote beeldsensor en optische techniek in een dunne behuizing te proppen.
Nokia spreekt van een 41 megapixelcamera en dat is niet overdreven. Zoveel pixels heb je eigenlijk alleen nodig als je op groot formaat wil printen. Dat weten ze bij Nokia en Carl Zeiss ook. Ze gebruiken de vele pixels van de Lumia 1020 om betere foto's op lagere resolutie (3, 5 of 8 megapixel) te maken. Dat gebeurt door een proces van oversampling, waarbij verschillende pixels gecombineerd worden tot één pixel in de uiteindelijke foto. Als je de input van 41 megapixel deelt door de output (3, 5 of 8 megapixel) kan je zelf berekenen hoeveel input-pixels gecombineerd worden tot één outputpixel: respectievelijk 14, 8 en 5. Dat leidt tot de wat vreemde conclusie dat je de beste beeldkwaliteit zal krijgen wanneer je de laagste outputresolutie van 3 megapixel kiest.
Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn: de Lumia 1020 levert prima opnames. De foto's in PureView-modus (met oversampling) zijn haarscherp, tonen veel details en realistische kleuren. Ook bij de hogere gevoeligheden is er weinig ruis te zien. Bij opnames zonder PureView-oversampling (op volledige resolutie) en bij volledig ingezoomde opnames is er meer ruis te zien, maar al bij al blijft het, voor een smartphone althans, een indrukwekkend resultaat. Één groot nadeel: de autofocus verloopt bijzonder traag.
Ook de videokwaliteit mag er best zijn, ook al is hier de autofocus het zwakke broertje en verliest hij het onderwerp vaak uit het oog. Dankzij de uitstekende optische beeldstabilisatie zien opgenomen videobeelden er wel redelijk ‘schokvrij’ uit.
Daarnaast levert Nokia nog een hele hoop extra apps om je foto’s nog beter of specialer te maken. Microsoft heeft er duidelijk werk van gemaakt, maar helaas is het bijhorende appaanbod in de Windows Phone Store een stuk minder goed. Wel zonde wanneer je zo’n uitstekende camera hebt. De Lumia 1020 is de uitverkoren kandidaat om die compactcamera voor eens en voor altijd te vervangen.
Prijs: 699 euro (32 GB) l Score: 4,5/5
Pro: veel detail, xenon-flits, optische beeldstabilisatie
Contra: trage autofocus, weinig Windows Phone camera-apps
Samsung Galaxy S4 Zoom
Toen we aan Samsung vroegen om mij hun beste smartphonecamera te bezorgen, had ik moeten weten dat ze de Galaxy S4 Zoom gingen opsturen. Volgens Samsung is dit apparaat een smartphone, maar volgens ons is het eerder een camera. We deden de test door de Galaxy S4 Zoom een hele week overal mee te nemen als ‘echte’ smartphone, maar daarvoor is hij simpelweg te dik. Door de extra grip en de lens voelt hij ook nog eens onnatuurlijk en onhandig aan bij dagelijks gebruik. Hij krijgt een score op vlak van fotokwaliteit, maar we nemen hem niet mee in het verdict omdat hij daarvoor teveel een camera is en te weinig een smartphone. Opvallend: van alle smartphones in de test heeft net dit toestel de laagste schermresolutie (540 x 960).
De foto’s zijn gelukkig wel prima, ook al ogen de kleuren soms wat flets. Bij weinig licht moet hij zelfs de LG G2 en de Lumia 1020 voorlaten qua prestaties. Van zodra er wordt geflitst, doet hij het even goed als de Lumia 1020. Wat de Galaxy S4 Zoom minder goed doet, is kleuropname. De kleuren, vooral rood, ogen wat ‘afgewassen’. Filmen doet hij prima, al stelt hij niet altijd automatisch scherp tijdens een opname.
De standaard camera-app zit boordevol extra’s, scènes, instellingen, zowat alles wat je zou willen van een camera. Wel is het nog wachten op het moment dat de fabrikanten deze bijzondere S4 Zoom erkennen als een smartphone, want niet elke app is compatibel met de camera. Samen met de Nokia Lumia 1020 is dit de allerbeste camera, maar hij is te groot om een smartphone te zijn.
Prijs: 449 euro (8 GB) l Score: 4/5
Pro: prima foto’s en films, optische zoom
Contra: dik, app-ondersteuning
Sony Xperia Z1
Hoe Sony het voor elkaar gekregen heeft om een 20 megapixelcamera in zo’n dun toestel te stoppen, blijft ons een raadsel. De Xperia Z1 ziet er stijlvol uit, is dun en volledig waterdicht. Handig voor onderwaterfoto’s, zolang je de klepjes wel steeds goed sluit natuurlijk! Het mooie Full HD-scherm toont alle foto’s detailrijk en deze keer, in tegenstelling tot de Xperia Z, is de kijkhoek prima.
Van zodra je een foto wil nemen, voel je onmiddellijk dat deze smartphone snelheid op overschot heeft. Het ‘live’-beeld wordt weergegeven aan 60 beelden per seconde, en autofocussen gaat razendsnel. Bovendien analyseert de Z1 razendsnel de situatie waarin de camera zich bevindt, inclusief bijhorende scène. Nog straffer: wanneer je een effectje over een foto wil plaatsen, krijg je 16 effecten live op je scherm toegepast. Zoals gezegd: snelheid op overschot.
Bij daglicht trekt de Z1 snelle en scherpe foto’s vol kleur, maar bij donkere lichtomstandigheden faalt hij. De flits helpt hem soms, hetzij met overmatige kleuren en extreem wit. Bij het filmen heeft de Z1 wat last van een ‘uitgewassen’ effect en mist hij scherpte omdat de autofocus niet actief is. Vreemde keuze van Sony, want de autofocus op zichzelf is zeker snel genoeg. De Xperia Z1 is snel en zit boordevol potentieel, maar hij gaat wat gebukt onder zijn teveel aan megapixels op een te kleine beeldsensor.
Prijs: 649 euro (16 GB) l Score: 3,5/5
Pro: dun, razendsnel, automatische functie camera-app
Contra: filmkwaliteit, foto’s bij weinig licht
Keuze van de redactie
Al bij de allereerste testfoto’s was het verschil duidelijk, en in de verschillende scenario’s werd dat verschil steeds verder uitgediept. Nokia heeft met de Lumia 1020 een pracht van een camera ontwikkeld op een smartphone, en mag daar terecht mee stoefen. Zonder twijfel onze keuze van de redactie en een uitstekende reden om je compactcamera voortaan in de schuif te laten leggen.
Enkel de Samsung Galaxy S4 Zoom komt in de buurt qua fotokwaliteit, maar dat is dan weer meer een compactcamera dan een smartphone. De grote verrassing komt in deze test van LG. De camera van de G2 ziet er sober uit, maar de beeldresultaten zijn absoluut top. Een terechte tweede plaats, maar wel op ruime achterstand van de Lumia 1020. De iPhone 5S? Apple weigerde ons een testtoestel op te sturen, waardoor we geen fotoresultaten met de rest konden vergelijken.