Een wachtwoord delen is niet bepaald handig, want je weet nooit wat ermee kan gebeuren. Een PIN-code opschrijven op een papiertje in je portefeuille is uit den boze, dus mag een wachtwoord mailen ook niet. Hoe los je het dan op als je toch even iets met iemand moet delen? Met een wachtwoord dat na een paar minuten onzichtbaar wordt! Ideaal om te beletten dat iemand je wachtwoord doorstuurt, of om later misbruik te voorkomen.

STAP 1 / Dashlane

Hopelijk moet je je wachtwoorden niet te vaak delen, want je bent nooit echt zeker of iemand hetzelfde geheim wel wil of kan bewaren. Als iemand echt slechte bedoelingen heeft, valt daar weinig tegen te doen, maar toch dragen tijdelijke wachtwoorde-mails beslist bij tot de veiligheid. Om zo'n mails te sturen, gebruik ik Dashlane www.dashlane.com. Het is aan jou om de software verder uit te kammen als je tevreden bent met het resultaat.

 

STAP 2 / Installatie

Bij de installatie van Dashlane krijg je meteen de melding dat je drie stappen moet volgen: de browser detecteren, een profiel aanmaken en het programma opstarten. De eerste en laatste stap gebeuren automatisch. Klik op Install om verder te gaan. Daarna geef je een e-mailadres en een wachtwoord in. Dat moet een behoorlijk sterk wachtwoord zijn, bestaande uit minimum één grote en één kleine letter, één cijfer en in totaal op z’n minst acht tekens. Heb je een correct wachtwoord, dan kleuren alle vinkjes groen. Bevestig je wachtwoord, en het programma start automatisch op. Eventueel kan je nog al je persoonlijke gegevens invullen, maar dat is niet verplicht.

 

STAP 3 / Database

In de navigatiebalk links klik je op Logins and Passwords. Hierin vind je alle wachtwoorden die je ooit in je browser hebt ingegeven. Je kan alles bovenaan sorteren op naam, op categorie of op het moment dat je ze laatst gebruikt hebt. Kies het wachtwoord dat je graag wil delen, beweeg je muiscursor over het vakje en kies het pijltje dat naar beneden wijst. Je krijgt meteen een samenvatting van je gegevens, met een vergrendeld wachtwoord. Klik bovenaan op Send this securely. Vul opnieuw je wachtwoord in ter beveiliging. Daarna kan je het e-mailadres van de ontvanger invullen, samen met zijn naam en de reden waarom je het wachtwoord wil delen. Als je klaar bent, klik je op Send.

 

STAP 4 / Automatische vernietiging

De ontvanger krijgt een mailtje met de melding dat jij een wachtwoord wil delen, eventueel aangevuld met je persoonlijke notities. Om bij die gegevens te komen, moet hij op een url klikken en het meegeleverde wachtwoord ingeven. Van zodra hij het wachtwoord ingeeft, blijft de informatie 30 minuten online beschikbaar. Zo ben je zeker dat niemand met foute bedoelingen die mail later zal openen en op die manier bij je gegevens kan. Uiteraard kan je de andere persoon niet beletten om al die informatie over te schrijven of te fotograferen, maar de data staan alvast niet meer in het mailtje dat jij verstuurd hebt.

 

STAP 5 / Manueel toevoegen

Om een nieuw wachtwoord toe te voegen, klik je onderaan bij Logins and Passwords op Add New Credential. Vul in elk vak alle informatie in en klik onderaan op OK. Daarna verschijnt dit automatisch in de lijst, zodat je ook die informatie veilig via mail kan delen met anderen. Leuke extra van Dashlane: als je op Security dashboard klikt, zie je in één oogopslag welke wachtwoorden veilig zijn en welke niet. Om te weten of je wachtwoorden gekraakt zijn, klik je bovenaan op Compromised. Staat hier niets ingevuld, dan ben je – voorlopig althans – nog veilig.