Een virus op je computer is niet zo fijn, zeker niet wanneer je daardoor geen internetverbinding meer hebt. Dit heeft voornamelijk te maken met je browser, waarin virussen allerlei wijzigingen aanbrengen. Bijzonder vervelend als je geen virusprogramma op je computer hebt staan en er snel nog eentje wil downloaden. Met Anvi Browser Repair Tool kan je met één klik opnieuw surfen als een virus dit belemmert.

STAP 1 / Niet installeren

Anvi Browser Repair Tool is een klein compact programma van 0,5 MB dat je kan downloaden op www.anvisoft.com/product/browserrepairtool.html. Je moet het tooltje niet installeren, aangezien dat toch meestal door virussen belemmerd wordt. Een dubbelklik op het gedownloade bestand toont je meteen het programma in al zijn glorie. Schrik niet van het aantal opties en vinkjes; ik overloop stap voor stap wat je moet en kan doen. Pas op het einde van deze workshop, wanneer je alle opties hebt overlopen, ga je over tot actie. Niet eerder.

 

STAP 2 / Browserkeuze

De Browser Repair Tool van Anvi is voorlopig enkel bruikbaar in Internet Explorer. Firefox en Google Chrome worden binnenkort toegevoegd, in versie 2.0, maar mogelijk worden beide browsers bij het lezen van deze workshop toch al ondersteund. Het is belangrijk dat je eerst kijkt naar Network Status. Daar moet je een netwerkteken zien met een bolletje en drie boogjes erboven. Wanneer dit blauw kleurt, weet je zeker dat je internetverbinding werkt. Kleurt dit wit, dan is er iets mis met je internetverbinding en ligt de oorzaak niet bij een virus.

 

STAP 3 / Startpagina

Bovenaan zie je twee velden waarin je kan typen. De bovenste is de titelbalk van Internet Explorer. Hierin staat standaard Microsoft Internet Explorer getypt. Dat is de naam die bovenaan in het kader verschijnt, onder Windows. Voor bedrijven is dat belangrijk, omdat ze hier hun naam kunnen typen. Voor jou heeft het vermoedelijk minder waarde, tenzij je je browser graag een naam geeft. Het veld IE Homepage is belangrijker. Meestal veranderen virussen de startpagina van je internetbrowser. Vul hier je favoriete startpagina in, of klik op de knop Use Blank Page voor een blanco startpagina. 

 

STAP 4 / DNS instellen

Rechts bovenaan zie je Reset DNS Settings staan. Hiermee verander je de verbindingsinstellingen van je provider. Een virus durft die wel eens te veranderen naar een specifiek adres, waardoor malafide gebruikers je computer kunnen kapen. Vergeet dit zeker niet te veranderen! Klik op het pijltje om een lijst met DNS-servers te zien. Kies Google DNS om je browser opnieuw zorgeloos te gebruiken. 

 

STAP 5 / Automatisch herstel

Anvi Browser Repair Tool bevat tal van opties, waarvan er een hoop standaard zijn aangevinkt. Laat die zeker staan, want die zorgen ervoor dat alle foute instellingen automatisch hersteld worden naar de standaardinstellingen. Er zijn nog een paar vakjes die je indien nodig zelf kan aanvinken. Overloop de lijst en kies die opties voor jezelf. Ben je helemaal klaar met alle instellingen? Klik dan op de grote knop Fix. Er verschijnt een melding op je computer dat alles gelukt is, met de opdracht om je computer te herstarten. Daarna kan je opnieuw probleemloos op het internet om allerlei programma's te downloaden, van virusscanners tot antimalware.