De meeste mensen hebben het ooit al wel eens meegemaakt. Een snelle beslissing, de prullenbak toevallig leeggemaakt, en plots is daar paniek. Verwijderde bestanden kan je niet meer terugtoveren, tenzij je specifieke software gebruikt. Klassieke harde schijven hebben namelijk de eigenschap om enkel te overschrijven. Ze verwijderen in feite niets. Daarom kan je soms wel eens geluk hebben met die verwijderde bestanden. Ook bij een SSD kan je verwijderde bestanden herstellen, al is de slaagkans daar een pak kleiner. Proberen kan gelukkig nooit kwaad.

STAP 1 / Professioneel

De meeste software rond bestandsherstel is betalend, en heeft vaak zelfs een behoorlijk pittig prijskaartje. Ontwikkelaar Seriousbit kiest gelukkig voor een gratis programma, dat bijna even krachtig is als een betalend pakket. Je kan UndeleteMyFiles downloaden op http://seriousbit.com/undeletemyfiles. De website geeft ook meteen vertrouwen, want alles ziet er heel degelijk en professioneel uit. Klik op de downloadknop om het 1,3 MB kleine bestand binnen te halen. Installeer het programma, kies eventueel voor een snelkoppeling op je bureaublad en vink de optie aan om UndeleteMyFiles meteen te openen.

 

STAP 2 / Enkele extra’s

UndeleteMyFiles is een eenvoudig en overzichtelijk programma dat elke optie duidelijk aangeeft. Voor ik een paar bestanden ga herstellen, loont het de moeite om de drie extra functies van UndeleteMyFiles toe te lichten. Onder Mail Rescue kan je verwijderde mails recupereren van Outlook, Eudora of Netscape. Emergency Disk Image maakt een identieke kopie van je harde schijf, zodat je later alle instellingen kan herstellen naar hun eerdere toestand. Files Wiper zorgt er dan weer voor dat je bestanden definitief van je computer verwijdert, zonder dat iemand ze ooit nog met herstelsoftware kan terughalen. Ideaal voor de stiekemerds onder jullie.

 

STAP 3 / Totaal aanbod

De eenvoudigste functie is File Rescue. Hiermee kan je met een klik op de knop alle recent verwijderde bestanden terugvinden in een indrukwekkende lijst. Duid eerst de schijfpartities aan waarin je wil zoeken. Na enkele minuten zoeken volgt de complete lijst. Je kan je bestanden sorteren op naam, op grootte, op datum van verwijdering en op de map waarin ze staan. Vink alle bestanden aan die je wil herstellen en klik bovenaan op Recover. Kies een map waarin alle bestanden bewaard mogen worden en klik op OK.

 

STAP 4 / Mediazoektocht

Als je specifiek op zoek bent naar mediabestanden, moet je op Media Recover klikken. Kies alweer de partitie waarop je wil zoeken en klik op Scan. Wat volgt is een lange lijst met bestanden, waarvan rechts meteen een preview zichtbaar is. Sorteer op naam, en ga na of je foto's, video's of muziek nog herkenbaar zijn. Verschijnt er geen preview van je foto of kan je de muziek of de film niet bekijken of beluisteren? Dan heb je pech. Stukjes van het bestand zijn dan definitief verwijderd of overschreven, waardoor recuperatie niet meer mogelijk is. Heb je alle bestanden aangevinkt die je wil herstellen? Klik dan bovenaan op Recover.

 

STAP 5 / Mappenstructuur

De laatste en meest precieze manier is Deleted File Search. Probeer altijd eerst stap drie en vier, voordat je deze laatste functie raadpleegt. Klik om te starten op Search en kies op welke partities er gezocht moet worden. Om specifiek in bepaalde mappen te zoeken, moet je op Add Location klikken en die map toevoegen. Klik daarna op het tabblad Files en kies hier of je alle bestandstypes wil opzoeken, of specifiek een bepaalde extensie. Ga daarna naar Size en vul hier de minimale bestandsgrootte in die je zoekopdracht moet hebben. Vervolgens klik je op Search. Dankzij een uitgebreide mappenstructuur kan je naadloos op zoek gaan naar een specifiek bestand. Om na te kijken of het bestand correct is, klik je bovenaan op Preview. Lukt dat, dan vink je de gezochte bestanden aan en klik je op Recover.