Zet jij je foto’s altijd netjes in albums, geback-upt op een externe harde schijf? Of ben je meer zoals ik, en staan die foto’s op je Instagram of op Facebook, en nergens anders? Voor sloddervossen en luieriken bestaat er nu een handige dienst: PastBook. De site haalt de foto’s van je Instagram, of van je Facebook-account, en maakt er een mooi fotoalbum van.

STAP 1 / Sociale foto’s

De dienst, op www.pastbook.com, laat je op drie verschillende manieren een fotoboek samenstellen. Je logt in met je Instagram om een mooi fotoboek te maken, of je doet hetzelfde met de foto’s op je Facebook. Tot slot kan je nog alle foto’s met een bepaalde hashtag, of alle foto’s waarin een persoon getagd is, gebruiken voor een album. Dat laatste is vooral leuk als je het soort mens bent dat de hele tijd getagd wordt in foto’s van dronken feestjes, maar het werkt alleen voor publieke albums. Zoek ik bijvoorbeeld op de hashtag #clickx, dan krijg ik enkele leuke Instagram-foto’s van onder meer de Site van het Jaar-verkiezing en beelden van artikels. Ik vind hier spijtig genoeg geen knop om de hele handel te downloaden, dus zal ik toch een persoonlijk PastBook moeten maken.

 

STAP 2 / Facebook-boek

Instagram is ideaal voor PastBook, omdat het per definitie dient om je foto’s te verzamelen. Mijn fotografische ambities zijn niet groot genoeg voor een levendige Instagram-account, dus probeer ik het eens met Facebook. Ik ga terug naar de openingspagina en klik op de grote Facebook-knop. Ik log in op mijn Facebook-account en geef PastBook de toestemming om mijn gegevens te zien. Wanneer PastBook meldt dat het ‘ook graag toestemming krijgt’ voor andere zaken, zoals posten op je wall, dan hoef je die toestemming niet te geven. Je kan extra toestemmingen afwimpelen door rechts te klikken op de x’jes. Alleen de vereiste toestemmingen kan je niet weigeren. Ik klik onderaan op Toestaan, en PastBook haalt automatisch de fotoboeken van mijn Facebook-account binnen. In mijn geval: vakantiefoto’s en gebak. En dat is dan vooral omdat ik geen kat in huis heb.

 

STAP 3 / Album maken

Een fotoboek maken van mijn Facebook-foto’s is alvast een makkie. Ze staan netjes gerangschikt per jaar, of per Facebook-album. Staan al je vakantiefoto’s in de map ‘Vakantie Azoren 2012’, op Facebook, dan klik je die map aan om alle foto’s in één keer in een boek te stoppen. Nog iets leuker is dat je van elk jaar een boek kan maken. Ik klik bovenaan op de map ‘2012’ om alle foto’s die ik vorig jaar op Facebook heb gezet in één album te gooien.

Boven elke foto staat de datum en het uur waarop je ze geüpload hebt. Een leuk idee, maar voor mij werkt het minder goed, omdat ik al mijn foto’s blijkbaar in één uur online heb gegooid. Klik je bovenaan rechts op Edit, dan kan je bepaalde foto’s weghalen, als ze net iets te gortig zijn bijvoorbeeld. De lay-out of de volgorde kan je spijtig genoeg niet veranderen.

 

STAP 4 / Binnenhalen, die handel

Eens ik tevreden ben met mijn boek, klik ik bovenaan op Download or Buy. De gratis optie dient om het boek als pdf te downloaden, maar PastBook kan het ook voor je afdrukken en aan huis leveren. Als ik op Download klik, stuurt PastBook een link naar mijn e-mailadres, waar ik de pdf kan binnenhalen. De site zou heel graag hebben dat je voor hen reclame maakt, en zo kan je op dit moment coupons verdienen wanneer jouw vrienden een PastBook laten afdrukken. Maak vooral zelf uit of het je dat waard is, en geniet ondertussen van je sociale foto’s.