Ben je het beu om bij elk nieuw nummer naar de volumeknop te moeten hollen? Met MP3Gain klinken alle songs voortaan netjes even luid – zonder kwaliteitsverlies.

STAP 1 / Songs laden

De installatie van MP3Gain heb je in een knip voor elkaar; alleen moet je er op letten de optie Language Files te selecteren en een vinkje te plaatsen bij Dutch. In deze workshop wil ik graag twee scenario’s doorlopen. In het eerste heb je een reeks willekeurige mp3-bestanden verzameld, en die had je graag allemaal in hetzelfde volume gehad.

Druk op de knop Open Bestand(en) en blader naar je mp3-map. De geselecteerde mp3’s verschijnen in het hoofdpaneel van MP3Gain. Bovenaan lees je het “Normaal” Volume af (standaard is dat 89,0 dB – decibel), maar deze waarde kan je aanpassen. Vervolgens druk je op de knop Nummer Analyse: het programma analyseert nu het volume van elke song. Mocht je deze knop niet zien, klik dan eerst op het pijltje naast Album Analyse en selecteer Nummer Analyse.

 

STAP 2 / Nummers analyseren

In de kolom Volume lees je de originele dB-waarden van elke song. De kolom Nummer Niveau vertelt je welke aanpassing het door jou ingesteld volume vereist. Wel even opletten: een letter ‘J’ in de kolom clip(Nummer) waarschuwt je ervoor dat bij het aanpassen een zekere mate van ‘clipping’ zal plaatsvinden. Dat houdt in dat bepaalde frames ‘afgetopt’ zullen worden, en dat is een ingreep die een geoefend oor zal horen. Gaan met die banaan? Druk dan op de knop Nummer Niveau, zodat MP3Gain de normalisering effectief doorvoert.

 

STAP 3 / Album analyseren

Over naar scenario twee. Je hebt een cd-album geript en nu wil je de nummers een ander volume geven. Alleen wil je dit keer wel de eventueel reeds bestaande volumeverschillen tussen de nummers behouden. In dat geval druk je op de knop Open Map/Album, haal je de gewenste nummers op, klik je op het pijltje bij Nummer Analyse en kies je dit keer Album Analyse. Bevestig je keuze door de gelijknamige knop in te drukken. Na afloop van de analyse klik je op het pijltje bij Nummer Niveau en kies je Album Geluidsniveau. Druk ook hier op de gelijknamige knop, zodat MP3Gain de gevraagde aanpassingen netjes voor je uitvoert. Voortaan hoef je niet meer uit je zetel te springen.