Soms wil je een video, bijvoorbeeld van een vakantie, gewoon integraal online zetten. Alle scènes chronologisch achter elkaar, zonder enige bewerking. Dat kan, maar een beetje videobewerking maakt een video vaak een stuk aantrekkelijker. Moeilijk? Welnee: op je computer staat software met een complete trukendoos om je video te verfraaien.
Een film maken was nog nooit zo makkelijk, omdat je met zowat elk toestel kan filmen, van je fotocamera tot je tablet. Vaak zit er bij die apparaten software voor foto- en videobewerking, maar dat is niet altijd het geval. Gelukkig is je besturingssysteem standaard uitgerust met videobewerkingssoftware. Voor Windows is dat Windows Movie Maker en voor Mac OS iMovie. iMovie is voorgeïnstalleerd, Movie Maker moet je misschien zelf nog binnenhalen. Het is een onderdeel van het Windows Essentials 2012-pakket, dat je vindt op http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows-live/essentials-home. Daarmee kan je al een degelijke film maken. Wil je later toch meer opties en beeldeffecten, dan is er een groot aanbod van betalende pakketten.
STAP 1 / Importeren en voorselectie
Eerst moet je natuurlijk je beelden van je camera krijgen. Wanneer ik thuiskom met een net gedraaide film, importeer ik meteen de beelden naar mijn computer. Start het videobewerkingsprogramma en sluit de camera aan. Je kan de beelden via het programma importeren, of je kan ze op een bepaalde locatie op je harde schijf zetten. Daarna begin je te selecteren. Bekijk het beeldmateriaal en verwijder alle videofragmenten die mislukt of oninteressant zijn. Alleen de leukste of boeiendste fragmenten mogen in mijn film. Dat hoeft niet veel tijd te kosten en het zorgt ervoor dat het monteren zelf een stuk vlotter verloopt.
STAP 2 / Scènes splitsen en verwijderen
De clipjes die je overhoudt, kan je verfijnen door vervelende stukken weg te knippen of scènes te splitsen. In Windows Movie Maker ga ik daarvoor simpelweg op een bepaald punt in de scène staan en klik ik op de rechtermuisknop. Je krijgt dan een aantal opties te zien. Wil je een hele scène verwijderen, dan klik je op Knippen. Met Splitsen scheid je de scène in twee delen. Je kan die scène dan bijvoorbeeld op twee verschillende momenten in de montage gebruiken. Scènes inkorten kan ook met de optie Beginpunt instellen, om aan te geven vanaf welk moment je een scène wil gebruiken. Zo hoef je niets te verwijderen; alles voor dat punt wordt automatisch geschrapt. Eindpunt instellen werkt op dezelfde manier, alleen zal Movie Maker dan alles ná dat punt schrappen.
STAP 3 / Storyboard
Nu kan ik de volgorde van mijn scènes gaan bepalen. In professionele termen heet dat een storyboard. Vaak werk je chronologisch, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als de verhaallijn het toelaat, is het juist leuk om een beetje met de volgorde te spelen. Quentin Tarantino is daar alvast groot mee geworden, maar ook voor mijn skivakantie of een familie-uitje is afwisseling van bepaalde scènes een goed idee. Let er wel op dat de scènes niet te lang worden. Standaard is een seconde of acht een mooi uitgangspunt. Daarna verslapt de aandacht bij de kijker. Maak de totale video ook niet te lang. Vijf tot vijftien minuten is ideaal voor een vakantievideo. Dat dwingt je om de scènes kort te houden en minder belangrijke fragmenten te schrappen.
STAP 4 / Alles op zijn plaats
Wil je de volgorde van scènes veranderen? In Windows Movie Maker kan ik een scène verslepen door de muis ingedrukt te houden. Op die manier wordt het storyboard bepaald en ontstaat mijn verhaallijn. Voor ik verderga, speel ik eerst de ruwe video eens integraal af. Zo weet ik meteen of een bepaalde scène niet te lang duurt of dat een bepaald fragment eigenlijk niet van toegevoegde waarde is. Nu kan ik mijn scènes nog mooi aan elkaar zetten of een extra dimensie geven. Door tekst of onderschriften toe te voegen bijvoorbeeld. Daarmee geef je de kijker een beetje extra informatie. Beschrijf bijvoorbeeld wat er gebeurt, of wat er aan de scène vooraf ging. Uiteraard hoeft dit niet voor elk fragment.
STAP 5 / Effecten
Verder zijn er diverse overgangseffecten waarmee je een scène op grafische wijze mooi in een andere scène kan laten overgaan. De bekendste is wellicht de zogenaamde ‘fade in/out’. Daarbij gaat het beeld langzaam op zwart (of wit) en verschijnt er op dezelfde wijze een nieuwe scène. Of het ene beeld schuift letterlijk opzij en maakt plaats voor het andere. Een belangrijke richtlijn hier is om niet te veel effecten te gebruiken. Scènes die erg op elkaar lijken, hebben geen overgangseffect nodig. Effecten zijn vooral leuk om te gebruiken bij spectaculaire scènes, of aan het begin en het eind van de video.
STAP 6 / Titels
Als je film klaar is, kan het leuk zijn om een intro toe te voegen. Er zitten al kant-en-klare intro’s in je beeldbewerkingssoftware, zodat je in feite alleen nog een titel hoeft toe te voegen. In Windows Movie Maker klik ik bijvoorbeeld op de knop Title om die toe te voegen en aan mijn smaak aan te passen. Eventueel kan je – net als in een echte Hollywood-film – ook afsluiten met een aftiteling. En tot slot kan ik ook nog een muziekje toevoegen. Voor een film bij een presentatie of een spreekbeurt is dat niet echt handig, maar als het geluid van de fragmenten zelf niet zo belangrijk is, is het des te leuker. Bij betaalde software zit ook vaak muziek, die zich naadloos aanpast aan de lengte van je film.
STAP 7 / Publicatie
De makkelijkste manier om je video te delen met vrienden en familie is hem opladen naar YouTube. De site biedt je bovendien heel wat opties. Zo kan ik online bijvoorbeeld nog speciale effecten voorzien of het beeld stabiliseren. Dat laatste is vooral bedoeld voor instant uploads, wat ik hier net probeer te vermijden. Ook kan je via YouTube muziek toevoegen (de database bevat momenteel zo’n 150.000 nummers).
Wil je niet dat de hele wereld jouw laatste familiefeestje te zien krijgt, dan kan je bovendien instellen of je video voor iedereen zichtbaar moet zijn (Public) of alleen voor bepaalde mensen (Private). In het laatste geval kan je de e-mailadressen opgeven van de mensen die hem mogen bekijken. Ik gebruik eigenlijk nog het liefst de optie Unlisted, zodat alleen mensen die de link hebben, mijn film kunnen zien. Wil je de video alleen delen met vrienden en/of familie, dan kan je ook overwegen om de clip via Facebook te uploaden.