Bestanden kopiëren of verplaatsen naar een andere locatie is handig, maar soms kan het wel eens misgaan of verwijder je toevallig het verkeerde bestand. Dan zit je met een probleem, want Windows onthoudt niet wat er op je klembord staat. Verder denkt Windows ook eerder als een man dan als een vrouw: één ding tegelijk dus. Als je twee bestanden of stukken tekst na elkaar hebt gekopieerd, weet Windows niet meer wat je eerste kopie was. Hoog tijd om dat klembord wat slimmer te maken!

STAP 1 / Sobere website

Om aan de slag te gaan, moet je eerste Save.Me downloaden. Na een intensieve zoektocht op het internet vind ik eindelijk de homepage van Save.Me: www.aiclipboard.com/save.me. Vreemd dat die niet hoger genoteerd staat in de zoekresultaten van Google. Je zou de website op het eerste gezicht niet eens vertrouwen, omdat er bitter weinig op staat. Klik op Download Now en kies de juiste bit-versie van je Windows. Ken je die niet van buiten? Kies dan voor de 32 bit-versie. Die werkt sowieso op elke Windows-variant.

 

STAP 2 / Enkel bestand

Bij het downloaden kan je kiezen of je het bestand rechtstreeks wil downloaden of in een zip-bestand. Heb je een zip-bestand gekozen? Pak dan het exe-bestand uit en kies de locatie waar je Save.me.exe naartoe wil verplaatsen. Ik kies voor een aparte map op de C-schijf. Van zodra je daarmee klaar bent, dubbelklik je op het bestand. Onmiddellijk maakt Save.Me een aparte map Data aan in de map die je daarnet gecreëerd hebt. Je wordt verwelkomd door alweer een sober scherm met bovenaan Hi … Vul daar je naam in en druk op Enter.

 

STAP 3 / Miniatuurtegeltjes

Links staat een kolom met enkele opties waaruit je kan kiezen. De drie belangrijkste staan onder Views. Het standaardscherm waarmee Save.Me opent, is Wizard. Hierin kan je handig zoeken naar bestanden in het zoekvenster, of aangeven dat Save.Me ook alle bestanden moet onthouden die je hernoemt, maakt of opslaat. Wil je dat laatste? Vink dan Files that I work with (save, rename, create) aan. Onder Wizard kan je op Research klikken, voor een overzicht van alle bestanden die je recent op je klembord hebt geplaatst. Save.Me slaat alle bestanden op in zijn map Data, waardoor je altijd bij je gekopieerde bestanden kan. Klik op een bepaald bestand om een kleine preview te krijgen van de tekst, de foto of de website.

 

STAP 4 / Klembordkalender

In de lijst onder Research staan alle bestanden, tekstjes of websites die je gekopieerd hebt vanaf het moment dat Save.Me op je computer actief is. Klik op een bestand om een preview te krijgen. Daarnaast verschijnen er links bovenaan een zestal acties die je met dat bestand kan uitvoeren. Aan jou om te kiezen wat. Onder Views zie je ook Default staan. Dit geeft ongeveer hetzelfde weer als Research, maar dan met minder overzicht. Als laatste is er nog Logbook, misschien wel de interessantste functie van Save.Me. Hierin kan je zien wanneer je een bepaald bestand gekopieerd hebt. Handig als je een bestand na het kopiëren per ongeluk verwijderd hebt.

 

STAP 5 / Waar bewaren?

Save.Me bewaart alles wat je kopieert of knipt in zijn map Data. Hou die map goed in de gaten als je computer maar een beperkte opslagcapaciteit heeft. Heb je liever dat Save.Me zijn bestanden ergens anders opslaat? Klik dan links bovenaan op het klembord en kies Settings. Klik op Data Folders en klik onderaan op Add. Voeg daarna een nieuwe map toe.

Daarnaast is het belangrijk dat Save.Me telkens samen met je computer opstart. Klik opnieuw op het klembord, links bovenaan, en kies Application. Vink I want the application to start with Windows aan. Sluit Save.Me ook nooit af met het kruisje, maar minimaliseer het venster. Zo blijft de toepassing steeds actief op de achtergrond.