Een eigen webstek zegt je wel wat, maar… je hebt het nooit aangedurfd? Dan heb je met Jimdo echt geen excuus meer. Met deze (gratis) service klik je immers supersnel een fraaie site bij elkaar.

STAP 1 / Basisontwerp

Je vindt Jimdo op http://nl.jimdo.com, waar de knop Gratis website maken lonkt. Op http://nl.jimdo.com/prijzen/vergelijken kan je nagaan welke extra’s de betalende accounts je zoal bieden, maar ik ga aan de slag met de gratis versie. Om te beginnen kies je een webadres (subdomein), iets als .jimdo.com. Geef ook een e-mailadres op, want zodra je op de knop Gratis website maken klikt, rolt er een mailtje met je wachtwoord binnen. Daarmee kan je je onmiddellijk aanmelden bij je eigen webadres. Natuurlijk mag je in dit stadium niet veel meer dan een raamwerk voor je site verwachten. Maar daar breng je snel verandering in: rechts zie je namelijk een balk met een achttal icoontjes (desnoods klik je eerst even op de link Bewerken). Kies het bovenste icoon (Layout) en selecteer een leuk ontwerp. Het ontwerp zet zich, na je bevestiging, meteen door in je site.

 

STAP 2 / Header

Ik kan me voorstellen dat je je niet bepaald aangesproken voelt door de standaardheader van het gekozen ontwerp. Geen nood, want zodra je die header aanklikt, rolt er een paneel open met een zestal tabbladen. De werking spreekt eigenlijk voor zich. Selecteer je op het tabblad Galerij een ander plaatje, dan duikt dat dadelijk op in de header. Verkies je een compleet eigen afbeelding? Dan ga je naar het tabblad Eigen foto, waarna je een fotobestand opvist uit je pc of je Dropbox. Rechts lees je het optimale formaat voor dat plaatje. Via Headerafbeelding aanpassen kan je nog de hoogte, de zoomfactor en de locatie van de header aanpassen. Over naar het tabblad Titel, waar je een eigen titel kwijt kan, met een gepast font, grootte, stijl, kleur en positie. Het paneel mag je nu weer sluiten.

 

STAP 3 / Pagina’s

Op vergelijkbare wijze kan je nu ook het paneel met de standaardtekst ‘Welkom op jouw website!’ aanklikken en die vervangen door je eigen schrijfsels. Merk op dat het knopje HTML je toelaat om de tekst met html-tags te doorspekken. Klik op Opslaan om je wijzigingen door te voeren. Beweeg je met de muispijl over je welkomstwoord, dan verschijnt er rechts een vierdubbele pijl waarmee je het (tekst)object elders kan positioneren. Bijvoorbeeld naar het paneel uiterst rechts, dat op alle pagina’s van je site zichtbaar blijft.

Naast de Home-pagina voorziet Jimdo standaard in twee bijkomende pagina’s: Over mij en Contact. Je hoeft deze links maar aan te klikken om ook die pagina’s op smaak te brengen. Pagina’s wijzigen of toevoegen hoort er natuurlijk ook bij, in de gratis variant tot drie niveaus diep. Hou de muispijl even boven het navigatiepaneel en klik op Navigatie bewerken. Er verschijnt een nieuw paneel van waaruit je de paginanamen kan aanpassen, de pagina tijdelijk (on)zichtbaar kan maken of de paginavolgorde kan wijzigen, maar net zo goed een nieuwe pagina kan creëren. Via de horizontale pijlen plaats je de pagina een trapje hoger of lager in je hiërarchie. Bevestig je wijzigingen met Opslaan.

 

STAP 4 / Bouwblokken

Zweef je met de muispijl over een of ander object (element), dan heb je aan de linkerkant vast al enkele grijze pictogrammen opgemerkt. Eén ervan is de prullenbak (als je het element niet langer op je pagina wil), een ander is een plus-knopje. Hiermee open je een galerij met een 25-tal verschillende objecttypes, van de klassieke ingrediënten Foto en Kolommen over multimediale elementen als Flash en Video tot sociale extra’s als RSS feed en Facebook. Zo’n object toevoegen is doorgaans niet moeilijk: gewoon er op klikken en alle gevraagde parameters voorzien. Eén voorbeeld: een video. Eerst vul je de url naar het online videobestand in, en daarna de gewenste afmetingen. Zodra je met Opslaan bevestigt, wordt het nieuwe object aan je pagina toegevoegd. Klik nog een keer op het object om het opnieuw te bewerken.

 

STAP 5 / Instellingen & extra’s

Om lettertypes aan te passen, moet je in het rechterpaneel zijn, waar je op de knop Stijl klikt. Dat opent een nieuw paneel met een zevental tabbladen. Eén ervan is Letterformaat en daar kan je dus, per teksttype (Tekst, Opschrift 1, Opschrift 2, …) het gewenste type, de grootte en de kleur instellen. Op andere tabbladen sleutel je aan de achtergrond en voorzie je die bijvoorbeeld van een ander patroon of plaatje.

Open in het rechterpaneel ook zeker even de knop Instellingen: die voert je naar een uitgebreide reeks opties, waar je niet alleen je eigen gebruikersgegevens kan aanpassen, maar ook allerlei wijzigingen aan je site doorvoert. Een andere sitetitel bijvoorbeeld, of een favicon of een footer. En misschien wil je wel een wachtwoordbeveiligde pagina! Daarvoor klik je op Beschermde gedeeltes, voorzie je een stevig wachtwoord en plaats je een vinkje bij de pagina die je op die manier wil afschermen.