Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Dat de Nederlandse Consumentenbond het online huishoudboekje van AFAS het hoogste cijfer gaf, wil wat zeggen. Het cliché wil immers dat onze noorderburen een stuk zuiniger en prijsbewuster zijn dan de gemiddelde Belg. Ondertussen wordt de software door meer dan 350.000 mensen in Nederland gebruikt. Misschien toch even kijken hoe ook onze portemonnee er beter van kan worden … 

STAP 1 / Inloggen

Om met deze software aan de slag te gaan, moet je eerst een account registreren op www.afaspersonal.nl. Dat is een kwestie van een geldig e-mailadres in te geven en een wachtwoord te verzinnen. Na de registratie ontvang je een e-mail om je account te activeren. Daarna kan je aan de slag met je huishoudboekje door in te loggen met je e-mailadres en je wachtwoord. Met AFAS Personal, de gratis versie, kan je tot twee bankrekeningen beheren. Er is ook AFAS Personal Plus, waar je voor 2,99 euro per maand een onbeperkt aantal rekeningen beheert, rapporten afdrukt en spaardoelen opstelt. De Plus-formule mag je één maand gratis proberen. Alle menuopdrachten die voorbehouden zijn voor de Plus-formule, herken je aan het oranje plusteken. 

 

STAP 2 / Bankgegevens inladen

Om dit online huishoudboekje toegang te geven tot je bankgegevens, moet je eerst bij je online bank een rekening selecteren en deze gegevens exporteren. Vervolgens kan je dit bestand importeren in AFAS Personal. De gemakkelijkste manier om dat te doen is met de Bijwerk Assistent. Dit is een browserplug-in die de transacties van je webbanking tot een jaar terug automatisch in je huishoudboekje zet. Deze Bijwerk Assistent werkt uitsluitend met vijf banken van Nederlandse origine: ING Bank, Rabobank, ABN Amro, SNS Bank en ASN Bank. Zit je bij een andere bank, dan moet je de transacties volgens de richtlijnen handmatig exporteren en daarna importeren. Om even te proberen, staat er trouwens een testbestand online. De online banken laten maar een export toe over een beperkte periode. Bij BNP Paribas Fortis is dat bijvoorbeeld 180 dagen. 

 

STAP 3 / Actualiseren

Eenmaal je de gegevens van een rekening hebt geïmporteerd, kan je later met de knop Bijwerken opnieuw transacties importeren en de vorige import hiermee aanvullen. Na het uploaden van het bestand kan je de rekening een naam geven. Vink de optie Automatisch mijn transacties categoriseren aan. AFAS Personal herkent meer dan de helft van de transacties en kan dus zelf aangeven tot welke categorie ze behoren. Een aankoop bij een supermarkt zal het automatisch in de categorie 'Boodschappen' onderbrengen. Wanneer je, zoals de meeste mensen regelmatig overschrijvingen tussen je betaalrekening en je spaarrekening uitvoert, zou dit een vertekend beeld kunnen, geven. Een overschrijving naar een spaarrekening is immers geen uitgave. Daarom activeer je ook de optie Schakel overschrijving tussen deze rekeningen automatisch uit uit. 

 

STAP 4 / Beheer

Via de navigatie aan de linkerzijde kies je de rubriek Transacties. Dan kan je de rekeningen aanvinken waarvan je de transacties wil volgen. Rechts verschijnen dan de transacties van de geselecteerde rekeningen. De uitgaven staan in rood, de inkomsten in groen. Heb je bijvoorbeeld twee rekeningen toegevoegd en wil je de transacties van slechts één rekening zien, dan haal je het vinkje weg voor de rekening die je niet wil zien. Daarna klik je op de knop Verversen, want AFAS Personal ververst de informatie over de transacties niet automatisch. 

 

STAP 5 / Categorieën

Wanneer de automatische categorieherkenning zich vergist, of wanneer het programma simpelweg geen enkele categorie herkent, kan je op de transactie klikken, zodat de knop Wijzigen verschijnt. Via die knop kan je de naam van de transactie wijzigen en de categorie ingeven. Bovendien is het mogelijk om iedere transactie te labelen. Je kan zoveel labels aan een transactie toevoegen als je zelf wil. Labels maken transacties herkenbaar en makkelijker vindbaar. 

 

STAP 6 / Inkomsten en uitgaven

Via Overzicht, Inkomsten/uitgaven opent zich eerst een staafdiagram waar de inkomsten en uitgaven in rode en groene balken worden weergegeven. Je kan de totalen per dag, week, maand, kwartaal of jaar opvragen. Standaard worden alle categorieën bij elkaar gevoegd zodat je de totale inkomsten en uitgaven ziet. Je kan ook van elke categorie afzonderlijk de totalen opvragen. Op die manier vergelijk je bijvoorbeeld de vervoersonkosten voor de maand augustus met die van september. Daaronder vraag je in een taartgrafiek per categorie de uitgaven en inkomsten.

 

STAP 7 / Saldo

In het menu Overzicht vind je de functie om het saldo op te vragen. Ook hier krijg je in een overzichtelijke grafiek de evolutie van je saldo. Wanneer je met de muisaanwijzer over de punten van de grafiek gaat, verschijnt er een kadertje met daarin het saldo aan het begin van de betreffende periode. Aan de onderkant van de grafiek staan de rekeningen per regel die aan de linkerkant zijn geselecteerd. Als je de eerste keer op de saldopagina komt, moet je het saldo instellen. Dat betekent dat je het saldo moet invullen op de dag van de laatste transactie.

 

STAP 8 / Vergelijken

Het is mogelijk om je inkomsten en uitgaven discreet te vergelijken met de community die AFAS Personal gebruikt. Daarvoor moet je wel eerst je profiel opgeven zodat de tool rekening kan houden met je regio, opleiding, woonsituatie, burgerlijke staat enzovoort. Rechts bovenaan in een oranje vakje lees je in een percentage hoe volledig je profiel is. Eerst lees je een totaalvergelijking. Het bovenste balkje is jouw situatie en daaronder staat de situatie van vergelijkbare personen in de community. Daarnaast kan je met een uitklapmenuutje ook categorie per categorie vergelijken. 

 

STAP 9 / Bonnen

Met de software kan je ook kastickets bijhouden in het archief. Daarvoor ga je naar Archief, Bonnetjes. Zodoende kan je de aankoopbewijzen koppelen aan transacties en hoef je de papieren bonnen niet langer te bewaren. Je kan de bewijzen inscannen, maar nog gemakkelijker is de gratis iPhone app waarmee je een foto neemt van de bon om die daarna rechtstreeks door te zenden naar AFAS Personal. De app is zelfs voorzien van een virtuele glazen bol om je uitkomsten en inkomsten te voorspellen op basis van vroegere gegevens.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.