Ik werk nu al jaren met twee schermen en zou niet anders meer willen. Geen gepriegel om mijn tekstverwerker netjes naast mijn browser te krijgen, geen dubio in Windows 8 tussen tegels of bureaublad … Ik neem gewoon beide, elk op een ander scherm!

STAP 1 / Monitor aansluiten

Ik ga er in deze workshop van uit dat je Windows 8 hebt draaien, met één monitor. Daar wil je nu een tweede monitor aan hangen. Idealiter is dat een monitor van hetzelfde type (led of lcd, wellicht) en met dezelfde resolutie, maar noodzakelijk is dat niet. Bij mij is dat bijvoorbeeld een HD-breedbeeldscherm en een verticaal gepositioneerd scherm van 768 op 1024 pixels. Uiteraard moet de grafische kaart wel een tweede connector hebben waarop je die bijkomende monitor kan aansluiten (desnoods met een verloopstuk tussen). Dat is bij de meeste moderne toestellen gelukkig het geval. Monitor aangesloten? Daar zal je in eerste instantie niet veel van merken. Windows 8 blijft het beeld immers koppig alleen naar je eerste monitor sturen. Dat kan gelukkig anders …

 

STAP 2 / Monitor aansturen

Ga met de muispijl naar de rechterbenedenhoek van het scherm en kies in het charms-paneel Apparaten. Als het goed is, duikt hier nu de optie Tweede scherm op. Zodra je die aanklikt, krijg je vier keuzemogelijkheden. Overigens roep je deze balk ook op met de sneltoets Win+P (van Projectie): deze balk kan je immers net zo goed gebruiken als je een beamer hebt aangesloten in plaats van een tweede monitor. Standaard staat hier Alleen computerscherm geselecteerd, en dat verklaart meteen waarom Windows de beelden voorlopig alleen richting het primaire scherm stuurt. Maar dat verandert zodra je Dupliceren selecteert. Op beide schermen krijg je nu precies hetzelfde beeld te zien. Dat is niet de bedoeling. Gelukkig is er nog Uitbreiden: daarmee kan je effectief op de twee schermen werken. Mocht je de beelden ooit alleen op je secundaire monitor willen, dan volstaat een klik op de vierde optie: Alleen tweede scherm.

 

 

STAP 3 / Monitor finetunen

Het kan gebeuren dat je de muis helemaal naar links moet bewegen om je tweede monitor te bereiken, terwijl je die net rechts van je eerste scherm had gepositioneerd. Dat vraagt om enige bijsturing. Druk op de sneltoets Win+W en tik in de zoekbalk voor Instellingen beeldscherm in. Vervolgens klik je op Beelscherminstellingen wijzigen. Je belandt nu in een venster waar je onder meer de schermstand (Staand of Liggend) en de beeldschermresolutie kan aanpassen. Let wel: een led/lcd-scherm heeft normaliter maar één optimale resolutie, en daar hou je je best aan. Klik nu even op de knop Identificeren: je ziet meteen welke monitor in de voorafbeelding overeenkomt met nr. 1 en 2. Wil je de positie wijzigen, dan hoef je het plaatje met het ene beeldscherm maar naar de andere kant van het andere plaatje te slepen. Bevestig met OK.

 

STAP 4 / Taakbalk optimaliseren

In Windows 7 kreeg je – zonder hulp van externe tools – de Windows-taakbalk alleen op je hoofdscherm te zien. Windows 8 stelt zich een stuk soepeler op. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Eigenschappen. Wil je de taakbalk ook op je tweede scherm zien, zorg dan dat er een vinkje staat bij Taakbalk weergeven op alle beeldschermen. Je kan ook zelf instellen welke knoppen je op welke taakbalk te zien krijgt. Duid je bij Taakbalkknoppen weergeven op de optie Alle taakbalken aan, dan krijg je logischerwijze op elke taakbalk alle geopende vensters te zien. De optie Hoofdtaakbalk en taakbalk met geopend venster toont de vensterknoppen altijd op je hoofdscherm, maar ook op het scherm waarop je de bijhorende vensters geopend hebt. De optie Taakbalk met geopend venster ten slotte, zorgt ervoor dat de knoppen alleen verschijnen op het scherm waarop de bijhorende vensters te zien zijn. Ook handig om weten: met de sneltoetsen Win+PgUp en Win+PgDown verplaats je apps snel van de ene naar de andere monitor, en met Win+Shift+pijltjestoets doe je hetzelfde met een actief venster op je bureaublad.

 

STAP 5 / Achtergrond optimaliseren

Werkte je onder Windows 7 met twee monitors, dan moest je op elk scherm steeds naar dezelfde achtergrond turen. In Windows 8 niet! Rechtsklik op een lege plaats op je bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Klik onderaan op Bureaubladachtergrond. Zorg dat er diverse afbeeldingen van een vinkje voorzien zijn: je zal merken dat Windows op elk bureaublad automatisch een verschillend plaatje zet. Tenzij je natuurlijk bij Afbeeldingspositie de optie Span selecteert: dan wordt één afbeelding over de verschillende monitoren uitgerekt. Een ander experiment: zorg dat er maar één plaatje geselecteerd is. Rechtsklik vervolgens op dit plaatje: nu kan je zelf aangeven op welke monitor(s) Windows dit moet tonen. Idem dito voor een tweede plaatje. Bevestig je keuzes met Wijzigingen opslaan. Eén ding weet ik wel zeker: saai worden je bureaubladen nooit meer!