Medewerkers van Google kunnen twintig procent van hun tijd besteden aan zaken die niet in hun functieomschrijving staan. Zo zijn er al een paar hele leuke en nuttige diensten en spelletjes ontstaan. Google Jam is een geslaagd experiment, in de Chrome-browser jam je met vrienden alsof je met elkaar in de oefenruimte staat.

STAP 1 / Installatie

Als je Chrome nog niet gebruikt als browser, surf dan even naar www.google.be/chrome en klik op de knop Chrome downloaden. De browser is zowel beschikbaar voor Mac als voor pc, en zelfs Linux-gebruikers hebben geluk. Na de installatie open je de browser en verwijder je het vinkje voor Google Chrome instellen als mijn standaardbrowser, als je niet wil dat alle websites voortaan met Chrome geopend worden. Meld je in het volgende venster aan met je Google-gegevens of klik op Nu overslaan om meteen te beginnen jammen. Ga naar www.jamwithchrome.com en klik op Meedoen

 

STAP 2 / Drums spelen

Begin je song met een ritme. Tik je naam in bij Geef een naam op en klik op Jam. Rechts boven Automatisch afspelen vind je vier ritmes. Klik erop om ze te starten, of gebruik de toetsen 1 tot en met 4 op je toetsenbord. Met 0 stop je het ritme. Tijdens het afspelen van een ritme kan je op een van de onderdelen van het drumstel klikken om het drumritme te veranderen. Als er geen ritme wordt afgespeeld, klik je op de onderdelen van het drumstel om te horen hoe dat onderdeel klinkt.

 

STAP 3 / Vrienden uitnodigen

Het doel van een jam is uiteraard om met andere mensen samen te spelen. Klik onderaan op Een vriend uitnodigen. Je kan de link in het venster kopiëren en hem naar een vriend e-mailen of sturen via een bericht, maar het is ook mogelijk om hen rechtstreeks via Twitter, Google+ of Facebook een uitnodiging te sturen. Mogelijk geeft Chrome een waarschuwing dat het informatie wil versturen naar een website als Facebook. Klik op Sta toe om dit te accepteren. Wil je iemand via Facebook uitnodigen, geef dan de website toestemming door in het pop-upvenster op Log In en daarna op Aanmelden met Facebook te klikken. Je vriend klikt op de link en kiest in het scherm voor Meedoen.

 

STAP 4 / Een ander instrument

Je vriend heeft een instrument gekozen en verschijnt nu als tweede deelnemer in je jam. Hopelijk koos hij of zij een ander instrument dan het drumstel, zodat je goed kan samenspelen. Als je zelf van instrument wil veranderen, omdat je akoestisch drumstel niet zo goed bij de basgitaar van je vriend past, klik dan bovenaan op Instrument en kies bijvoorbeeld Hiphop-Drummachine. Bij ieder instrument worden een aantal tips getoond die je vertellen hoe je het moet bespelen. Klik op Verder als je ze begrepen hebt. Elk instrument kent ook een aantal effecten. Zo kan je aan je drumritme bijvoorbeeld een echo toevoegen door aan de knop Stereo Delay te draaien.

 

STAP 5 / Toonhoogte en tempo wijzigen

Elke deelnemer aan de jam kan de toonsoort en het tempo veranderen. Klik op Toonsoort en kies een van de noten. De loops en ritmes van je eigen instrument worden in deze toonsoort gespeeld. Je kan ook nog kiezen of de loops in majeur of mineur afgespeeld moeten worden. Klik daarvoor op Maj of Min. Verander het tempo door bovenaan op Tempo te klikken en met de schuif het aantal bpm (beats per minuut) te bepalen. Om tijdens het jammen te overleggen met je vrienden klik je onderaan op Chatten. Hier zie je ook wat je vrienden voor instrumenten hebben gekozen. Typ je bericht en druk op Enter om het aan de hele groep te sturen.