Wat doe je als het amper sneeuwt en je toch winterse taferelen wil maken? Dan fake je die sneeuw toch gewoon? Je hebt er zelfs geen dure software voor nodig.

Er zijn diensten genoeg waarmee je je foto’s kan bewerken of van effecten kan voorzien, maar vaak is dat best ingewikkeld, of beperkt het zich tot een filtertje hier of daar. PicMonkey vindt een mooie tussenweg. Met de dienst bewerk je foto’s, voeg je er tekst aan toe of pas je ze aan binnen een thema. Zo kan ik mijn winterfoto’s net dat tikkeltje meer winters maken.

STAP 1 / Basisbewerking

Je vindt de dienst op www.picmonkey.com. PicMonkey is gratis, en je hoeft je niet te registreren om foto’s te bewerken. Op de site kan je collages maken of foto’s aanpassen. Ik wil alvast een foto van een peperkoeken huis, genomen in mijn keuken, iets meer magie geven, met minder keuken en meer winter. Moet kunnen.

Ik klik bovenaan op Edit a Photo en kies er eentje op mijn computer. Daarna kan ik nog de grootte van het beeld kiezen. PicMonkey schaalt het voor mij naar 3, 7 of 16 megapixels. Een klik op Save, en ik kan de foto zelf gaan aanpassen. De verschillende tools waarmee ik mijn foto kan bewerken staan in de linkerkolom, netjes onderverdeeld in acht tabbladen. Ik begin bij de kadrering, die ik op het eerste tabblad vind bij de basisbewerkingen. Hier kan je je beeld bijsnijden, draaien enzovoort. Als ik tevreden ben over mijn snijkunsten, klik ik op Apply om verder te gaan.

 

STAP 2 / Filtertjes

In het tweede tabblad kan ik effecten toepassen. Dat gaat van de typische Instagram-achtige filters, tot klassiekers als Posterize, dat je misschien kent van Photoshop, en manieren om bepaalde delen van de foto in focus te zetten, of om te tekenen op je beeld. Nogal wat van die effecten zijn echter voorzien van een kroontje, wat betekent dat je ze in de gratis versie niet kan gebruiken. Ik gebruik de filter Orton om mijn foto een sprookjessfeer te geven. Met de schuivertjes kan ik zelf kiezen hoeveel sprookje dat moet worden.

 

STAP 3 / Plak eens wat op je foto

De volgende tabbladen zijn voor mijn foto iets minder boeiend. In Touch Up kan ik gezichten bewerken door bijvoorbeeld vlekjes te verwijderen, tanden te witten en zelfs digitale lippenstift toe te voegen. PicMonkey laat je verder ook nog tekst, kaders en ‘overlays’ op je beeld plakken. Die laatste geeft je kleine stickertjes, zoals hartjes of sterretjes, om op je foto te plakken. Je kan foto’s ook een textuur geven, al zie ik daar niet meteen het nut van in. De keuze is redelijk beperkt, en ik kan me niet voorstellen dat veel mensen een vreemd verfeffect over hun foto willen. Ik ben niet vies van een filter hier of daar, maar het moet wel de juiste zijn. En daarvoor ga ik naar het laatste tabblad.

 

STAP 4 / Let it snow!

Het leukste onderdeel van PicMonkey vind je helemaal onderaan de toolkolom: Themes. De meeste thema’s op PicMonkey komen uit de horrorsfeer, en maken het vrij makkelijk om jezelf bijvoorbeeld in een zombie te veranderen. Tof voor Halloween of carnaval, maar ik maak het liever iets minder griezelig. Ik klik op Winterland om de thematische effecten en overlays in wintersfeer te zien. Snowfall voegt bijvoorbeeld al wat dwarrelsneeuw toe aan mijn foto. Met Chill pas ik de kleuren aan en de Frost-rand zorgt ervoor dat er minder keuken zichtbaar is. De overlays in dit thema zijn best elegant, en laten je bijvoorbeeld toe om een mooie kerstkaart of een late uitnodiging voor een nieuwjaarsdrink te maken.

 

STAP 5 / De wereld rond

Eens mijn foto af is, kan ik hem bewaren of delen met de knoppen bovenaan. Je kan kiezen tussen een jpg- of png-formaat en bepalen hoe groot je bestand wordt. En zoals dat hoort bij online diensten, kan je je foto ook meteen op Facebook, Twitter of Pinterest gooien.

Tot slot ga ik nog eens terug naar de homepage van PicMonkey, om mijn nieuwe foto in een collage te steken. Je kan kiezen uit een aantal leuke lay-outs, waaronder enkele speciaal voor je Facebook-coverfoto, kwestie van helemaal mee te zijn.