Het zou niet eerlijk zijn om het uit Duitsland afkomstige programma ArtWeaver te vergelijken met het commerciële pakket Photoshop. ArtWeaver beschikt weliswaar over de ondersteuning voor beeldlagen, digitale kwasten en opent Photoshop-bestanden, maar kan niet tippen aan de mogelijkheden van Adobes topprogramma.

Dat betekent niet dat Artweaver een slecht programma is, integendeel. Het mikt meer op gebruikers die hun computerscherm of een Wacom-tablet als schilderdoekwillen gebruiken. Het programma heeft zojuist een grote update vrijgegeven, die vooral als doel heeft om het wat meer bij de tijd te brengen.

[download_file]

Tabbladen zien we in meer en meer software opduiken en is ook in ArtWeaver een welkome verschijning. Ondersteuning voor 64-bitsversies van Windows is ook een logische keuze, waarbij de makers de rekenkracht ook beter hebben verdeeld over meerdere processorkernen (die laatste 2 vernieuwingen zijn alleen beschikbaar in de commerciële editie).

Artweaver heeft een nieuwe engine voor digitale kwasten, waaronder een profiel voor zachte kwasten en de previewfunctie is verbeterd. Wie ook toegang wil krijgen tot de nieuwe filters en customfuncties zal moeten uitkijken naar het betalende ArtWeaver Plus (verkrijgbaar voor 29 euro).

Een belangrijke laatste vernieuwing is de ondersteuning van geïmporteerde beelden van camera’s en scanners via de WIA-interface, die in de plaats komt van het oudere TWAIN.

De gratis versie van ArtWeaver is niet de meest krachtige fotobewerker die we kennen, maar redt zich prima in zijn eigen niche. Probeer het daarom gerust eens uit.