Virussen en malware zijn behoorlijk hardnekkig om van je computer te verwijderen, maar die dekselse toolbars in je internetbrowser kunnen er ook wat van. Ze vertragen je browser, nemen te veel plaats in en zorgen ervoor dat je webpagina’s een pak minder overzichtelijk worden. Gelukkig kan je al die toolbars voortaan met één klik verwijderen.

 

Hardnekkige toolbars uit je browser verwijderen

STAP 1 / Installatie

Surf om te starten naar http://toolbarcleaner.com en klik op de grote gele downloadknop. Doorloop de installatie, maar let goed op de laatste stap. Toolbar Cleaner is een gratis programma, en dus probeert het stiekem wat reclame aan boord te smokkelen. Vink Set MyStart as homepage uit, net als Protect my system with Anti-phishing Domain Advisor. Je hebt dit programma namelijk gedownload om overtollige software te verwijderen, niet om nog meer rotzooi toe te voegen. Het programma start na de installatie automatisch op.

 

STAP 2 / Dubbele functie

Toolbar Cleaner heeft in feite twee belangrijke tabbladen: Browsers en Windows Startup. Ik start bij het belangrijkste: Browsers. Hier vind je de complete lijst met toolbars die op jouw computer geïnstalleerd zijn, gerangschikt per internetbrowser. Vink alle vakjes aan die je graag wil verwijderen en klik onderaan op Remove Selected Toolbar(s)/BHO(s). Hou er wel rekening mee dat in Chrome ook de apps als toolbars herkend worden, om vergissingen te voorkomen.

Onder het tweede tabblad, Windows Startup, kan je allerlei overbodige opstartprogramma's eenvoudig elimineren. Hiermee verwijder je weliswaar niet het volledige programma, maar het wordt voortaan niet meer samen met Windows opgestart. Van zodra je onder beide tabbladen al het overbodige hebt verwijderd, kan je terug genieten van een propere browser en een snellere computer.