Er zijn online meerdere tools te vinden waarmee je een presentatie kan maken. SlideRocket blinkt uit in het gemak waarmee je met vrienden kan samenwerken aan presentaties. Het enige wat je nodig hebt, is een webbrowser die voorzien is van een Flash Player. Met de gratis versie kan je trouwens 250 MB aan online presentaties opslaan. 

STAP 1 / Inloggen

Surf naar www.sliderocket.com en klik op de knop Sign Up. Dit webprogramma komt in drie formules. De Lite-versie is gratis en hiermee kan je quasi onbeperkt online presentaties maken die je online en mobiel deelt. Voor de Pro-editie betaal je 24 dollar per maand. Dan beschik je over meer tools, een offline versie en professionele analytische functies die de respons van bezoekers volgen. Ten slotte is er de Enterprise-versie om de werknemers met één licentie binnen het bedrijf deze tool te laten gebruiken. De Pro-versie mag je veertien dagen gratis testen, maar toch opteren we hier voor de gratis editie. Je kan een gebruikersnaam aanmaken via je Facebook- of Google-account. Wil je dat liever niet, dan is het nog steeds mogelijk om met een gewoon mailadres en een zelfverzonnen wachtwoord aan de slag te gaan op http://app.sliderocket.com.

 

STAP 2 / Bibliotheek

Het eerste scherm waarin je terechtkomt, is de bibliotheek. Van hieruit kan je naar alle presentaties die je met deze tool hebt gemaakt én naar alle presentaties die anderen met je delen. Dat is het verschil tussen de rubriek Shared with me (gedeeld met mij) en Owned by me (waarvan ik de eigenaar ben). De derde rubriek zijn de presentaties die je recent hebt bekeken. In het vak My Folders maak je met het plusteken mappen aan om je presentaties te groeperen per project of per organisatie. Het voordeel van een online programma is dat je makkelijk met anderen aan hetzelfde project kan werken. Daartoe dient de knop Shared Folders. Als je op het plusteken klikt, kan je aangeven wie er allemaal toegang krijgt tot de inhoud van deze map. Deze mensen ontvangen per mail een uitnodiging en een link die hen toegang geeft tot de inhoud. 

 

STAP 3 / Importeren

Heb je op de harde schijf een pdf-document of een PowerPoint-presentatie staan die je graag wil publiceren, dan kan je die moeiteloos importeren, eventueel bewerken en online delen. Eerst klik je op de knop Import, dat is de grijze knop met een wit pijltje. Hierdoor opent zich een venster waar je aangeeft of je wil importeren van een PowerPoint-document (ppt of pptx-bestanden). De tweede mogelijkheid is dat je een pdf-bestand door het programma laat omzetten naar een SlideRocket-presentatie. Kies je een PowerPoint-presentatie als bron, dan moet je in stap 2 aangeven of iedere dia nog aanpasbaar moet zijn. Wanneer je opteert voor Import as images, dan wordt de inhoud van iedere dia, dus ook de tekst als een afbeelding opgeslagen en kan je dus niets meer veranderen.

 

STAP 4 / Nieuw

Om een compleet nieuwe presentatie te beginnen, gebruik je de knop New. In het volgende venster geef je een naam op voor de diashow en maak je een keuze uit de verschillende thema’s die voorhanden zijn. Met de knop Create new theme kan je een eigen stijl ontwerpen vanuit het ontwerpvenster. We maken het ons gemakkelijk en kiezen een voorbeeld uit de sjablonen die klaar staan in dit programma. Onderaan kan je ook de gewenste aspectratio selecteren, dat is de verhouding tussen de hoogte en breedte. Standaard wordt een 4:3-verhouding gebruikt, maar wil je de dia’s op breedbeeldschermen tonen, dan kan je beter 16:9 kiezen. 

 

STAP 5 / Opmaak

Het venster waar je iedere dia van inhoud en vorm voorziet, is erg duidelijk. Aan de linkerkant staan de tools om elementen te plaatsen. In de onderbalk verschijnen de verschillende dia’s die je maakt. Daar staan ook de knoppen om een nieuwe dia te maken, om terug te gaan naar de bibliotheek en om een voorvertoning te bekijken. De dia die je bewerkt, verschijnt in het hoofdvenster en de tools in de rechterbalk volgen hetgeen je selecteert in het centrale venster. Werk je in een tekstvlak, dan zal je rechts niet alleen het juiste lettertype, maar ook vulkleur, de tekstomlijning enzovoort kunnen selecteren. 

 

STAP 6 /Media

In de linkerbalk staan de knoppen om tekst, afbeeldingen, video, tabellen en vormen te plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld Picture of Video aanklikt, verschijnt er zoals verwacht een venster om een afbeelding te selecteren die ergens op de harde schijf staat, maar je kan net zo goed media op het internet selecteren. Voor afbeeldingen maakt SlideRocket rechtstreeks verbinding met Marketplace, waar je foto’s kan kopen, of Flickr, een onmetelijke bron van gratis afbeeldingen. Er is zelfs een rechtstreekse verbinding met YouTube, zodat je alleen het internetadres van het YouTube-filmpje moet ingeven om het mediabestand toe te voegen aan je presentatie.

 

STAP 7 / Effecten

Met de muis kan je de objecten, foto’s en video’s schalen en verplaatsen, maar een effect maakt het natuurlijk helemaal af. In de rechterbalk haal je via de knop Add Effect een slagschaduw, een reflectie, een vlag- of bubbeleffect tevoorschijn. Wanneer je een effect hebt gekozen, komen meteen ook de instellingen van dit effect in beeld zodat je het resultaat volledig naar eigen smaak kan instellen. Klik op een van de dia’s in de onderste balk en dan komen de Slide Properties tevoorschijn waar je de instellingen van de overgangen vastlegt. Bij Transition kies je een stijl van overgang, bovendien bepaal je of een nieuwe dia na een muisklik of na een bepaalde periode moet verschijnen. 

 

STAP 8 / Audio

Er zijn drie manieren om vanuit het bewerkingsvenster audio toe te voegen. Ofwel plaats je audio onder de hele presentatie, ofwel spreek je een boodschap in op iedere dia. Tot slot kan je ook nog een audiobestand onder een bepaalde dia plaatsen. Voor de eerste mogelijkheid ga je naar File, Presentation Settings. In het vak Presentation Soundtrack klik je op Select en daarna kan je navigeren naar het audiobestand. Om zelf tekst in te spreken bij een bepaalde dia klik je op de knop met de microfoon en daarna klik je nog een keer op de knop Record. Wil je een bepaalde dia van geluid voorzien, dan klik je op de knop met de microfoon en daarna nog een keer op de knop Add audio waarna je een geluidsbestand op je harde schijf selecteert.

 

STAP 9 / Delen

Is de presentatie af? Dan wil je die natuurlijk eerst zelf bekijken. Hiervoor klik je op Play in het onderste paneel, of je houdt de Shift-toets ingedrukt om de presentatie vanaf de huidige dia te bekijken. Rechts onderaan zie je de knoppen om de presentatie op volledige schermgrootte te bekijken en af te drukken. Met de knop Share maak je een internetkoppeling naar je online presentatie, die je kan doorsturen via mail (Share by Email). Met Share by Embedding krijg je een html-code om de presentatie in je eigen webpagina’s te plaatsen.