Je hebt een indrukwekkende reeks audiobestanden bij elkaar gesprokkeld (een ogg’je hier, een flac’je daar), maar nu had je je collectie graag omgezet naar een formaat waar je mediaspeler zich niet langer in verslikt. XRecode II heeft daar wel oren naar.
STAP 1 / Installatie
XRecode II vind je op http://xrecode.com. Had je graag ook de mogelijkheid om vanuit het contextmenu van de Verkenner muziekbestanden linea recta richting XRecode te sturen, download en installeer dan ook de tool ‘Shell extension’. Je kan XRecode II gratis (blijven) gebruiken, maar in dat geval duikt bij elke opstart wel een nagscreen op. Pas na een paar seconden kan je de knop indrukken om met het programma aan de slag te gaan. Een registratie kost je 10 euro.
STAP 2 / Snelle omzetting
Wil je snel een boel bestanden converteren zonder aan de instellingen te prutsen? Dat kan. Om te beginnen voeg je audiobestanden van allerlei pluimage toe op het tabblad Bestanden. Dat kan via de geijkte knoppen (Bestanden toevoegen of Map toevoegen), maar ook via een versleepbeweging – in dit laatste geval worden bestanden die al in de lijst stonden wel verwijderd. Stel via het …-knopje een geschikte opslagplaats in bij Specifieke locatie, stip het gewenste Doelformaat aan (zoals ape, wma, wav, flac, ac3, mp3 of Ogg) en bevestig met Start. XRecode laat er geen gras over groeien, want het pakt standaard tot acht bestanden tegelijk aan. Wil je het nóg sneller? Druk dan onderaan op Opties, kies Programma instellingen en open het tabblad Parallelle bestanden. Stip Handmatig aan en stel de schuifknop naar wens in.
STAP 3 / Invoerinstellingen
Het doet wellicht pijn aan je oren: zomaar conversies uitvoeren zonder eerst een en ander na te gaan en te optimaliseren. Interessant is in elk geval de optie Normaliseren (links onderaan). Als je hier een vinkje plaatst, komt de knop Instellingen ter beschikking. Hier kan je het gewenste volume (in dB) instellen en aangeven hoe die eventuele normalisering precies moet gebeuren: op basis van het geluidsniveau of met behulp van ReplayGain. Meer uitleg hierover vind je op http://en.wikipedia.org/wiki/ReplayGain – XRecode zelf is jammer genoeg over de hele lijn niet zo vrijgevig met feedback. Wil je stilte voor of na de muziek weghalen? Klik dan op Extra (nog altijd bij Instellingen invoerbestand) en op Instellingen: op het tabblad Verwijder stiltes hoef je nu maar de gewenste vinkjes te plaatsen.
STAP 4 / Uitvoerinstellingen
Ook aan je uitvoerbestanden kan je nog flink wat sleutelen. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je liever het vinkje weghaalt bij Maak volledig uitvoerpad, om te vermijden dat het volledige pad van je invoerbestanden (C:map1map2bron.mp3) behouden blijft bij het wegschrijven van de uitvoerbestanden (C:doelmap1map2bron.mp3). Ook de naam van je uitvoerbestanden kan je zelf bepalen. Standaard wordt de naam van het invoerbestand overgenomen (%filename%), maar dat kan je via een druk op de knop Instellingen bij Type uitvoerbestand aanpassen. Op het tabblad Naam normaal bestand vind je de nodige parameters (sjablonen) om de gewenste naam samen te stellen. Iets als %artist% – %album% — %title%, misschien? Deze metadata haalt XRecode uit het gelijknamige tabblad (sneltoets F2); desnoods vul je hier zelf ontbrekende data in of stuur je foute gegevens bij. Druk niet op de knop Sla Metadata op, tenzij je die informatie ook in je invoerbestanden wil aanpassen.
STAP 5 / Conversie-instellingen
Zo mogelijk nog belangrijker dan de instellingen uit stappen 3 en 4 is de keuze van het uitvoerformaat. Dat lijkt niet moeilijker dan het gewenste doelformaat aanstippen. Alhoewel … klik je op de bijhorende knop met de moersleutel, dan kan je de gebruikelijke – en van het gekozen formaat afhankelijke – opties bijstellen. Denk maar aan de bitrate en aan het creëren van een M3U-afspeellijst. Heel speciaal is het ‘formaat’ Meerdere, een optie die je toelaat om in één keer naar diverse formaten te converteren. Met de knop Toevoegen plaats je dan gewoon alle gewenste formaten in deze lijst. En met de knop Instellingen (…) optimaliseer je deze formaten. Goed om weten: via het diskette-icoontje rechts bovenaan kan je je instellingen vastleggen in een profiel. Superhandig voor hergebruik, dus!