Nogal wat films, en dan vooral thrillers en horrorfilms, spelen met volumeschommelingen om hun boodschap over te brengen. Dat kan leuk zijn, maar niet als de kinderen slapen. En als je een lange lijst mp3’s afspeelt, is het ook al niet zeker dat die allemaal met hetzelfde volume opgenomen zijn. Met Sound Lock pas je daar een mouw aan.

STAP 1 / Luidsprekers aan banden

Sound Lock vermijdt volumeschommelingen in de output van je computer. Er wordt dus gewerkt op het niveau van je luidsprekers of hoofdtelefoon. Dat betekent alvast dat het altijd werkt, maar ook dat je het niet kan gebruiken om al je mp3’s op hetzelfde volume te zetten en te houden. Ik haal het tooltje op www.3appes.com. Een klik op Free Download, en Sound Lock kan geïnstalleerd worden. Die installatie is verder poepsimpel, en dus kan ik meteen met het programma aan de slag.

STAP 2 / Volume op slot

Wanneer je Sound Lock aanzet, krijg je in de rechterbenedenhoek een kleine pop-up. Daarmee kan je het maximumvolume van je speakers of hoofdtelefoon regelen. Sleep het schuivertje naar een acceptabel volume, en Sound Lock zorgt er voor dat er niets boven dat volume uitkomt. Onderaan het venster zet je de werking van Sound Lock aan en uit.

 

STAP 3 / Extra’s

Klik je op het stel radertjes in het Sound Lock-venster, dan kan je nog een paar instellingen aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om alleen je luidsprekers met Sound Lock in toom te houden, een of beide kanalen filteren en Sound Lock automatisch laten opstarten samen met je computer. Zo schrik je je niet meer dood als je tijdens het surfen op een flauwe site met luide achtergrondmuziek terechtkomt.