Je eigen muziekcollectie ken je wellicht van buiten, maar voeg je daar wel regelmatig muziek aan toe? Op zoek gaan naar nieuwe artiesten is niet evident, maar Serendip maakt het een pak eenvoudiger.

Aan de hand van je favoriete muziekgenres en artiesten gaat Serendip op zoek naar alternatieve zoekresultaten bij andere gebruikers. Natuurlijk zitten ook je favoriete artiesten er af en toe tussen, zodat de muziek je toch nog vertrouwd in de oren klinkt. Het programma is simpel in gebruik en draait volledig in je browser. Ideaal om af en toe wat muziek te leren kennen, en misschien zelfs een nieuwe favoriete artiest te ontdekken.

STAP 1 / Apart adres

Serendip is een toepassing die volledig in je browser werkt. Surf naar serendip.me en log in met je Facebook- of Twitter-account. Er is geen andere manier om in te loggen, dus als je geen van beide hebt, houdt de workshop voor jou hier op, of je moet snel een account maken op een van beide sociale netwerksites. De reden hierachter is de sociale integratie van Serendip, die Facebook of Twitter nodig heeft om zijn tentakels te spreiden rond de muziekvoorkeuren van je vrienden. Log in met je gegevens, controleer of je naam correct is en kies een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarna klik je op Next.

 

STAP 2 / Sociaal geval

Na je registratie krijg je de vraag of je automatisch Facebook-vrienden wil volgen op Serendip van zodra ze muziek delen. Aan jou de keuze. Daarnaast vraagt Serendip jou expliciet of je liedjes wil delen met je vrienden op Facebook die Serendip gebruiken. Daarna moet je artiesten of groepen invullen, zodat Serendip je muzieksmaak kan inschatten. Kies er minimaal drie en klik opnieuw op Next. Daarna krijg je een lijst van tien gebruikers die ongeveer dezelfde muzieksmaak hebben als jij. Kies Select All als je ze allemaal wil toevoegen, of ga iets selectiever te werk. Klik op Next. Er verschijnt een korte video die toont wat Serendip allemaal inhoudt en wat je ermee kan doen. Bekijk het filmpje aandachtig en sluit af door op Rock On! te klikken.

 

STAP 3 / YouTube

Na de registratie krijg je eindelijk muziek voorgeschoteld. Tot mijn verrassing was de eerste titel al meteen een verrijking voor mijn muziekcollectie, en na een uurtje luisteren had ik vijf nieuwe namen leren kennen. De muziek begint automatisch af te spelen. Bovenaan staan de twee volgende liedjes al klaar. Centraal zie je een YouTube-filmpje van het liedje in kwestie, en daarnaast staan gegevens van andere gebruikers. Wil je graag ineens naar het volgende liedje? Klik dan bovenaan op een van de nummers. Bekijk je het liedje graag op een groter scherm via YouTube? Klik dan rechts onderaan de video om YouTube te openen.

 

STAP 4 / Zelf DJ spelen

Je kan genieten van andermans muziek, maar als extra kan je even goed je eigen favoriete muziek bundelen. Klik rechts bovenaan op je profielfoto en kies My DJ Page. Typ centraal bovenaan de artiest of de groep in en bevestig met Enter. Er opent automatisch een venster met alle mogelijke nummers en de bijhorende YouTube-clip. Klik op het juiste nummer, luister naar het liedje om zeker te zijn en klik op Air. Je krijgt nu een venster te zien waarin je je liedje kan delen met al je Twitter- of Facebookvrienden. Vink dat vakje aan, als je dit wil, en klik opnieuw op Air. Herhaal deze stappen zo vaak je nodig vindt, en telkens je iets nieuws en leuks hebt gehoord.

 

STAP 5/ Dubbelcheck

Hoe voller je DJ-bibliotheek, hoe meer mensen je willen volgen en hoe populairder je wordt. Wil je liever enkel muziek ontdekken? Voeg dan zoveel mogelijk volgers toe die jouw muzieksmaak delen. Neem ook zeker een kijkje op je Instellingen-pagina om later extra favoriete artiesten toe te voegen, of om al je volgers en gevolgde gebruikers te wijzigen. Klik hiervoor op je profielfoto en kies Settings. De vijf tabbladen bovenaan geven al je instellingen weer.