Tags zijn superhandig als de titels van je mp3’s niet bepaald eenduidig zijn. Heb je zowel nummers die Welcome to the jungle-Guns n roses.mp3 als GnR-Patience.mp3 of gewoon November_Rain.mp3 heten, dan heb je tags nodig om alles van die band op een rijtje te zetten. Nummers die je op een minder dan legale manier binnenhaalt, of die je zelf van een cd ript, hebben echter niet altijd de juiste tags. Of de aanwezige tags kunnen wel wat aanvulling gebruiken. Met MediaMonkey hoef je je mp3’s niet een voor een te hertaggen. Het programma regelt dat netjes voor jou.

STAP 1 / Een aap in huis

MediaMonkey is in de eerste plaats een muziekbeheerder, maar het programma heeft ook een prima automatische tagfunctie aan boord. Je vindt de software op www.mediamonkey.com. Download de gratis versie, al moet je hier en daar goed opletten dat je niet per ongeluk de zwaar aangeprezen ‘Gold’ versie binnenhaalt. Zelfs wanneer je de gewone versie installeert, krijg je een registratieformulier voor je neus om die alsnog te kopen. Dat mag je rustig negeren. Bij de installatie blijkt ook nog hoe uitgebreid de speler is. Laat gerust alle vinkjes staan bij de ondersteunde formaten; je kan dat achteraf nog aanpassen. Tot slot geef ik aan waar mijn muziek staat, zodat MediaMonkey de muziekbibliotheek kan vullen.

 

STAP 2 / Labelen vanuit de bestandsnaam

Op mijn pc staat een stevige collectie muziekjes, waaronder redelijk wat thuiskopieën. Vooral die laatste kunnen een aanvulling van tags gebruiken, want als ik eerlijk ben: het is een zootje. Kijk ik in mijn mediabibliotheek op Album, dan vind ik onder meer de cryptisch genoemde ‘Track 05’ van ‘Album’, door ‘Artist’. Dat kan beter. Een korte beluistering leert me dat het een nummer van Warren Zevon is. Ik rechtsklik op het nummer en kies Auto-label van de bestandsnaam. Dat toont alvast dat mijn vermoeden klopt.

 

STAP 3 / Individuele nummers taggen

Om de metadata van mijn mysterienummer verder aan te vullen, rechtsklik ik nog eens, en deze keer ga ik voor Auto-label van het internet. MediaMonkey maakt nu verbinding met Amazon. De box waar Amazon mijn mp3 automatisch aan koppelt, blijkt niet de juiste te zijn, maar door in het zoekvak ‘Warren Zevon’ te tikken en bij Opties in de Britse versie van Amazon te zoeken, kom ik netjes uit bij een lange lijst waaruit ik het juiste album kan kiezen. Eens ik het album heb gevonden waar ik dit nummer vandaan haalde, kan ik bovenaan de vakjes aanvinken waarvan ik de tags wil overnemen. In mijn geval wordt dat Album, Artiest, Label, Cover en Titel. Om af te ronden, klik ik onderaan op Auto-label.

 

STAP 4 / Taggen in batch

Het is uiteraard niet de bedoeling dat ik mijn mp3’tjes een voor een ga taggen. Ik kan ze ook in groep laten taggen, zolang ze pakweg in hetzelfde album zitten. Of toch bijna. Zo ga ik in mijn mediabibliotheek naar het rijtje Nirvana-tracks, waarvan geen album is getagd. Ik selecteer ze alle twaalf en laat Amazon uitzoeken waar ze vandaan komen. Omdat ik de band al weet, gaat dat redelijk vlot. De tagger stelt een album voor en laat je de nummers aanvinken die je automatisch met dat album wil taggen. Handig is dat de nummers die hij herkent netjes in het geel komen te staan. Zo kan je de volledige discografie van de band doorlopen, tot je dat ene nummer gevonden hebt.

 

STAP 5 / Helpende hand

Een van de nummers die ik probeer te taggen, blijkt gewoon een verkeerde titel gekregen te hebben. Vervelend. Bij de echt lastige gevallen kan je de tags gelukkig ook manueel veranderen. Ik rechtsklik op het nummer en kies Eigenschappen om de tags en de bestandsnaam van het nummer te zien. Hier kan ik de titel verbeteren, waarna MediaMonkey veel minder last heeft om het juiste album te vinden. Meteen kan ik ook de naam van de mp3 aanpassen, kwestie van het nummer later ook in Mijn Computer terug te vinden.