Er staat aardig wat rommel op YouTube, maar ook veel leuke filmpjes en prachtige muziek. Wil je die altijd en overal kunnen delen? Dan haal je ze toch gewoon binnen … met Free YouTube Downloader bijvoorbeeld.

STAP 1 / Installatie

Free YouTube Downlader is een naam die weinig aan de verbeelding overlaat, en ook de tool zelf is rechttoe rechtaan. Bij de installatie moet je wel even uit je doppen kijken, om geen dingen binnen te halen die je niet nodig hebt. Surf naar http://youtubedownloader.com en klik op de groene Download-knop. Die brengt je naar een pagina op Download.com, waar je nog een keer op Download Now klikt. In het venstertje dat openspringt, klik je op Uitvoeren, wat je herhaalt in het volgende venster. Alvorens in de volgende vensters op Next te klikken, verwijder je telkens het vinkje dat suggereert om extra software mee te installeren. Klik nog eens op Volgende en vink het bolletje aan bij Ik accepteer de licentieovereenkomst. Daarna klik je nog vier keer op Volgende (onderweg nog een paar vinkjes verwijderend), op Installeren en op Voltooien. Een hele boterham, maar geloof me, het is het waard.

 

STAP 2 / Instellingen

Vooraleer je muziek (of filmpjes) begint binnen te halen, duik je best nog even in de instellingen. Druk op het knopje Settings en browse onder Default download folder naar de map waar je bestanden terecht mogen komen. Normaal gezien staat er al een vinkje bij Attempt to download and convert simultaneously, zodat je clip in één vlotte beweging omgezet wordt in het juiste formaat. Maar je zet er best ook eentje bij Always on top, zodat je meteen weet wanneer de download binnen is. Klik op OK om de instellingen te verlaten.

 

STAP 3 / Clip binnenhalen

Er zijn tal van redenen om YouTube-filmpjes binnen te halen: je wil het filmpje bekijken op een smartphone of een ander mobiel toestel, je trage internetverbinding zorgt voor haperingen in de gestreamde video, je hebt schrik dat het filmpje verwijderd gaat worden of je hebt maar een stukje van de clip nodig. Maar in mijn geval wil ik gewoon een specifieke live-opname in mijn muziekcollectie, die ik niet op iTunes kan vinden. Ik ga dus in YouTube naar de clip in kwestie (Thick as a brick van Jethro Tull, live in Madison Square Garden in 1978, voor de liefhebbers) en kopieer de url in het adresveld van Free YouTube Downloader. Daarna selecteer ik het gewenste uitvoerformaat (in mijn geval MP3-player) en de gewenste kwaliteit (High Quality), en een druk op Download zet de download/conversie in gang.