Met een rss-lezer scan je de nieuwe inhoud van je favoriete websites zonder ze te moeten bezoeken. Je abonneert je bijvoorbeeld op nieuwsberichten van Clickx, ZDNet.be en Sporza. Een programma of webdienst zoals Google Reader, Bloglines of FeedDemon groepeert het binnenkomende leesvoer voor je. De volledige tekst van een interessant bericht open je dan met de oorspronkelijke webpagina. Jammer genoeg biedt niet iedere website rss-feeds aan – vooral bij kleinere sites is die kans erg groot. Maar Feedity steekt nieuwsberichten van feedloze websites alsnog in een rss-jasje.

STAP 1 / Nieuwsstroom starten

Op www.feedity.com schrijf je je in voor de webdienst. De betaalde abonnementen vallen meteen op, maar je kan je ook aanmelden voor een gratis account. Hiermee mag je vijf rss-feeds aanmaken, waarbij elke nieuwsstroom maximaal tien berichten bevat. Feedity werkt de berichten elke 24 uur bij. Mogelijk zijn er in de feeds advertenties zichtbaar. Klik rechts bovenaan op Login en vul het aanmeldformulier in.

Feedity is in staat om nieuwsberichten op websites te herkennen, waarna het op eigen houtje rss-feeds creëert. Klik op Create New Feed. Zoek een website waarvan je nieuwe berichten wil volgen en plak het internetadres in het lege veld. Klik op Preview. Onder Preview Results zie je welke berichten Feedity in de rss-feed zal opnemen. Mis je een aantal berichten? Stel de nieuwsstroom dan nauwkeuriger af. Geef onder Simple Refine aan welke berichten je in ieder geval wil toevoegen. Selecteer een titel en klik daarna op Refine.

 

STAP 2 / Categorieën kiezen

Onderaan kies je een categorie waaronder jouw rss-feed past, waarna je bevestigt met Get Feed. Op een nieuwe webpagina verschijnt de url van de rss-feed. Wil je een onderdeel van de website in de feed opnemen dat niet door Feedity als bericht wordt herkend? Dan kan je je wenden tot Advanced Refine. Deze optie is echter alleen geschikt voor mensen met html-kennis, omdat je code van de betreffende pagina moet overnemen om aan te geven welk deel je wil verwerken tot rss-feed.

 

STAP 3 / Feeds toevoegen

Je voegt rss-feeds vanuit Feedity rechtstreeks toe aan verschillende rss-lezers. Klik op More options en selecteer met welke webdienst je je op de nieuwsstroom wil abonneren, zoals Google Reader of Bloglines bijvoorbeeld. Gebruik je voor het lezen van de berichten een programma, kies dan voor Desktop Newsreader. Vervolgens opent je browser de standaard rss-lezer, bijvoorbeeld Microsoft Outlook. Als alternatief kopieer je de url naar je favoriete rss-programma. Hou er rekening mee dat het met Feedity niet altijd lukt om goede feeds te creëren, al zal dat voor de meeste websites geen probleem zijn. Feedity bewaart je zelfgemaakte nieuwsstromen in een account, zodat je op een later tijdstip eventueel nog dingen kan aanpassen.

 

STAP 4 / Alternatief

Feedity is niet de enige webdienst waarmee je rss-feeds van websites genereert. Een bekend alternatief is Page2RSS. Deze internetdienst ziet er weliswaar minder gelikt uit, maar hij werkt net zo goed. Voordelen zijn dat je geen account hoeft aan te maken, en bovendien geen last hebt van reclame of beperkingen. Na het invoeren van een webadres houdt Page2RSS nieuwe berichten bij in een rss-feed. Het enige nadeel is dat deze dienst geen geavanceerde opties kent, zoals Feedity.