Met Pokki voeg je een smartphone-achtig app-menu toe aan je bureaublad. Het programma verzamelt bureaublad-apps en zet zo dus de Windows Store op je computer. Pokki is een handig tooltje voor Windows 7 en vroeger, maar dat besturingssysteem is al uitgerust met een goed startmenu. Echt vervangen zal je dat dus zelden willen doen. Dat is wel anders in Windows 8, waar het startmenu verdwenen is. Met Pokki breng je het weer netjes terug, met dezelfde extra functies die je in deze workshop vindt. 

STAP 1 / Een nieuw menu

Ga naar www.pokki.com en download de software. Pokki vormt een uitbreiding op je startmenu en laat je kennis maken met de verschillende apps die voor Windows 7 beschikbaar zijn. Ik durf wedden dat je niet eens wist wat er allemaal mogelijk is. Zo kan je je Windows-pc echt het gevoel van een tablet geven. Als je daar nood aan hebt, natuurlijk. Verder is het programma ook handig om kleine spelletjes en bijvoorbeeld een ticker voor het weer en je mails op je bureaublad te zetten. De installatie van Pokki wijst zichzelf grotendeels uit. Na afloop vind je een nieuw knopje naast de Windows-knop voor je startmenu.

 

STAP 2 / Naar de winkel

Klik op de Pokki-knop, en je krijgt het eigenlijke tooltje te zien. Het ziet er simpel uit, maar heeft toch redelijk wat functies. De eerste, helemaal bovenaan, is de zoekbalk. Die werkt zoals de zoekfunctie in je startmenu; je kan er programma’s en bestanden op je computer mee opzoeken. Wanneer je Pokki installeert, krijg je ook één tegeltje: een snelkoppeling naar de App Store. Ik klik daarop en kan allerlei apps installeren. Laat ik bijvoorbeeld eens een weerappje op mijn desktop zetten. Kwestie van te weten hoe bezorgd ik morgen moet zijn voor mijn kapsel. Ik klik in de App Store op pWeather. In een nieuw venstertje krijg ik extra info over de app in kwestie en net onder de titel staat een handige Install-knop. Een minuut later heeft mijn startbalk een extra knopje: pWeather. Eén klik daarop, en ik weet hoe koud het buiten is.

 

STAP 3 / Zoveel icoontjes

Eens je de App Store gevonden hebt, word je misschien overvallen door een downloadwoede. En dan blijkt dat je Startbalk snel vol raakt met al die extra icoontjes. Gelukkig kan je rechtsklikken op zo’n nieuw icoontje, en het vinkje weghalen naast Pin to taskbar. Geen nood, je app is niet weg; de snelkoppeling ernaar blijft gewoon beperkt tot de Pokki-app zelf. Daar kan je het rooster met de verschillende tegels naar believen inrichten. Wil je de meest gebruikte apps bovenaan, en de spelletjes op een tweede pagina zodat ze je niet afleiden? Sleep een tegeltje van zijn plaats, en je kan het op een nieuwe plek terug neerplanten.

 

STAP 4 / Op de hoogte blijven

Een van de manieren waarop Pokki zich echt nuttig maakt, is door zijn notificaties. Ik heb bijvoorbeeld een Outlook, met daaraan enkele gekoppelde adressen, maar ik heb geen zin om ook mijn Gmail in mijn werkbox binnen te halen. Met Pokki kan ik ervoor zorgen dat ik toch weet wanneer ik daar een berichtje krijg. Om daar gebruik van te maken, moet je enkele diensten aan je Pokki koppelen. Ik installeer bijvoorbeeld een app voor Gmail en koppel er mijn e-mailaccount aan. Wanneer ik nu een mailtje krijg, zie ik dat in het venster Notifications in mijn Pokki. Hetzelfde kan je doen met Twitter, Facebook en andere diensten.

 

STAP 5 / Nog meer Pokki

Ben je helemaal fan van Pokki en wil je het gewoon gebruiken om je startmenu te vervangen, dan kan dat ook. Rechtsklik op het Pokki-icoontje in de startbalk om naar de instellingen van het programma te gaan. Daar kan je onder meer de Start Menu sidebar aanzetten. Die zet de typische snelkoppelingen naar je afbeeldingen, documenten en muziek in je zijbalk, samen met een uitklapbaar menu naar je programma’s en je configuratiescherm.