Je beseft het misschien niet, maar alles bij elkaar kijk je best wel veel naar je bureaublad. Ben je uitgekeken op dat achtergrondbeeld, maar zie je op tegen de moeite om het geregeld te veranderen? Laat dat dan gerust aan John over…

STAP 1 / Installatie

Je vindt John’s Background Switcher op http://johnsadventures.com/software/backgroundswitcher, waar je op Download the installer klikt en met Uitvoeren de installatie in gang zet. Wil je het programma voor alle gebruikers beschikbaar maken? Plaats dan een vinkje bij Install for ALL users. Een venster verder druk je op Install en met Finish rond je de installatie af.

Normaal gezien verschijnt nu het dialoogvenster van John’s Background Switcher. Om te beginnen geef je via de knop Add, rechts bovenaan, aan uit welke beeldenverzameling de tool mag putten. Probeer het eerst met een lokale collectie, door in het uitklapmenu A folder on your computer te kiezen en naar een geschikte fotomap te bladeren. Bevestig met OK. Als je wil, kan je nu nog extra mappen toevoegen. Klaar? Open dan onderaan het programmavenster het uitklapmenu bij Change every en leg de gewenste verversingsfrequentie vast (standaard 1 hour). Bevestig met OK.

 

STAP 2 / Andere vaatjes

In de vorige stap heb je nauwelijks meer gedaan dan wat je met Windows 7 zelf kan doen. Tijd om John’s Background Switcher in een hogere versnelling te zetten. Wat dacht je ervan om foto’s automatisch uit een online verzameling te halen? Klik nogmaals op Add en kies je favoriete service(s). Met kleppers als Flickr, Facebook, Instagram, Picasa en Google heb je alvast je handen vol!

Ik zet je op weg met twee voorbeelden: Flickr en Google. Kies Flickr Photos en geef aan uit welke bron je precies wil putten. Dat kunnen je eigen foto’s zijn – in dit geval moet je de tool wel autoriseren om je Flickr-account te benaderen – maar net zo goed foto’s van Everybody. Afhankelijk van je keuze kan je dan bij Choose from verder inzoomen op het thema. Ben je een fan van natuurfoto’s? Probeer het dan met These tags en vul iets als ‘nature’ in. Liever (ook) plaatjes van Google? Kies dan Google image search en vul de gewenste criteria in: zoekterm(en), grootte, kleur en inhoudsfilter. 

 

STAP 3 / Hoe, wat en waar

Het programma weet nu uit welke vaatjes het kan tappen. Maar daar stopt het niet bij! Je kan namelijk nog bepalen hoe die plaatjes precies op je scherm komen. Onderaan het instellingenvenster zie je de opties Picture mode en Multiple monitors staan. Met de eerste optie leg je vast op welke manier (te grote of te kleine) foto’s aan je schermbeeld aangepast moeten worden. Het kan echter nog wat ‘creatiever’: wat dacht je van een mozaïek van pakweg 200 miniatuurplaatjes of een stapeltje Polaroids? Duid het gewoon aan in het uitklapmenu. Hou er wel rekening mee dat sommige collages de nodige download- en plaktijd vergen.

De tweede optie is uiteraard alleen interessant voor wie meer dan één monitor gebruikt. Liever een andere foto op elke monitor, toch telkens dezelfde foto, of één foto uitgespreid over alle monitors? John’s Background Switcher bedient je op je wenken.

 

STAP 4 / Nog meer extra’s

Wie dacht dat hij nu zowat alle opties van John’s Background Switcher heeft aangeboord, heeft duidelijk nog niet de knop More uitgeprobeerd. Die opent een venster met tal van extra’s, verdeeld over een tiental tabbladen – te veel om hier allemaal te bespreken, en dus beperk ik me tot een bescheiden handvol. Op het tabblad General kan je sneltoetsen vastleggen om bijvoorbeeld naar de vorige of volgende foto te gaan. In de rubriek Advanced kan je het switchen op non-actief zetten wanneer je laptop switcht naar batterijmodus. Bij Montages leg je de grootte van de miniatuurafbeeldingen voor je mozaïeken vast. No Draw Zones laat je dan weer toe zones op je scherm(en) af te bakenen waarin je liever geen achtergrondafbeelding te zien krijgt en bij Switching maak je duidelijk dat je geen andere achtergrond wil zien opduiken als een bepaalde toepassing actief is. Hoe dan ook, meer dan genoeg opties om je eens goed uit te leven.