Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Sterven doen we vroeg of laat allemaal, maar de ene is al wat beter voorbereid dan de andere. Voor tastbare en financiële zaken heb je misschien al één en ander geregeld, maar hoe zit het met je online profielen, wachtwoorden en gegevens? Wanneer jij aan niemand je inloggegevens geeft, dan neem je al die informatie gewoon mee in je kist. En dat kan heel vervelend zijn. Zorg er daarom voor dat je nabestaanden indien nodig al jouw online gegevens kunnen wissen of aanpassen. Een handige dienst die daarvoor zorgt, is Safe in Heaven van uitvaartspecialist DELA.

STAP 1 / Registratie

Surf om te starten naar www.safeinheaven.be. De website toont je een aantal vragen rond online gegevens, en geeft daar telkens ook een antwoord op. Vooral het filmpje zorgt voor veel antwoorden op vragen waar je misschien mee worstelt. Wanneer je klaar bent om het heft in handen te nemen, klik je op Registreren. Vul al je gegevens in en kies een persoonlijke vraag en antwoord dat niemand kan ontrafelen. Mocht je al klant zijn van DELA, dan kan je hier ook je polisnummer invullen, zodat al jouw gegevens gebundeld worden. Klik op Registreren en wacht op een mailtje om je account te bevestigen. 

 

STAP 2 / Online profielen

Eens je de activatiemail hebt bevestigd, log je in op de website van DELA, links bovenaan. Klik op Kluis beheren om te starten met je digitale testament. Vul eerst getrouw al je gegevens in en klik op Opslaan. Ga daarna in de linkerkolom naar stap 2 en klik op Profiel toevoegen. Je krijgt de keuze uit zeven online profielen, zoals Facebook of Gmail, die je in je digitale kluis kan stoppen. Staat jouw online profiel er niet tussen? Kies dan Andere en vul daar de gegevens van in. Nadat je de inloggegevens hebt ingevuld, kan je telkens kiezen of die account na je overlijden mag blijven bestaan, of dat ze afgesloten moet worden. Aan jou de keuze. Klik op Profiel opslaan om verder te gaan.

 

STAP 3 / Vertrouwenspersonen

Heb je meerdere online profielen, klik dan op Profiel toevoegen en herhaal de vorige stap tot je alles hebt ingevuld. Klik daarna links op Vertrouwenspersonen. Je kan tot vijf vertrouwenspersonen toevoegen, die aan je digitale kluis kunnen wanneer je komt te sterven. Klik daarvoor op Vertrouwenspersoon toevoegen. Vul daarna Familienaam, Voornaam en E-mail in en klik op Bewaar. Herhaal deze actie totdat je alle personen hebt behandeld die op de hoogte mogen zijn van je testament.

 

STAP 4 / Berichten

Je kan je nabestaanden al je online profielen toevertrouwen, maar soms hoort daar een woordje uitleg bij. Klik links op Berichten en kies daarna Bericht toevoegen. Naast een titel en 500 tekens tekst kan je er ook een bestand bij steken, zoals een filmpje of een foto. Klik op Bericht opslaan wanneer je hiermee klaar bent. Pas daarna kan je onderaan de bestemmelingen toevoegen aan wie je woorden gericht zijn. Klik opnieuw op Bericht opslaan om alles te valideren. 

 

STAP 5 / Documenten

Voor je je digitale kluis activeert, kan je ook documenten toevoegen die je aan je nabestaanden wil achterlaten. Dit kan een verzekeringspolis of een wilsbeschikking zijn, maar ook een geboorteakte, gedichten, foto's enzovoort. DELA laat niet uitschijnen dat er een limiet staat op het aantal documenten. Klik hiervoor telkens op Voeg een document toe, geef het een naam en een bestemmeling, en klik op Opslaan. Herhaal deze stap totdat je alle documenten hebt gehad. Om af te sluiten, klik je op Activeer mijn kluis. Vink eerst Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden aan, en klik daarna op Activeer mijn digitale kluis.