Wie dacht dat bordspellen alleen bij de Leuvense stoof horen, heeft de digitale versies voor tablets nog niet gezien. In deze workshop echter geen modernistische variant, maar terug naar de roots, weliswaar met een stevige portie creativiteit.

STAP 1 / Sjabloon gebruiken

Er bestaan tal van bordspellen, van Mens-erger-je-niet over Monopoly tot Cluedo (en nog veel exotischer exemplaren). In deze workshop beperk ik mij echter tot het oeroude – nu ja, 16de-eeuwse – ganzenbord, of althans een paar varianten daarop. Voor wie in een minder creatieve bui is: mits enig speurwerk vind je op het web behoorlijk wat sjablonen die je zo in Word kan binnenhalen en bewerken. Wie bijvoorbeeld googelt naar iets als board games word templates (tja, de Angelsaksen zijn nu eenmaal beter vertegenwoordigd) botst al snel op een aantal bruikbare hits. De site http://people.uncw.edu/ertzbergerj/word_games.html is er een van, met onder meer enkele afdrukbare blank board templates. Die kan je makkelijk aanpassen en voorzien van eigen tekst of afbeeldingen.

 

STAP 2 / Tabel creëren

Ik laat deze sjablonen verder voor wat ze zijn en toon je in enkele stappen hoe je zelf zo’n bordspel creëert in Word 2010 – het knippen en plakken op karton laat ik graag aan jou over. Er zijn ongetwijfeld nog andere methodes, maar die van mij is alvast beproefd (door mezelf). Om te beginnen, pas je de marges van je blad aan tot de minimale waarden. Dat doe je op het tabblad Pagina-indeling, waar je Marges, Smal selecteert. Vervolgens creëer je via het tabblad Invoegen een tabel. Op een A4-blad past bijvoorbeeld mooi een tabel van 4 kolommen en 7 rijen. Maar omdat ik tussen elke kolom graag wat grafische ornamenten wil, opteer ik voor 7 kolommen en evenveel rijen. De rechterbenedenhoek van je tabel versleep je tot je tabel nagenoeg de volledige beschikbare bladspiegel bedekt. 

 

STAP 3 / Tabel voorbereiden

Het is nu de bedoeling dat je een soort van ‘slang’ maakt (zie afbeelding), en dat houdt in dat je telkens driemaal 6 cellen samenvoegt. Sleep met de muis over die cellen, rechtsklik op je selectie en kies Cellen samenvoegen. Indien nodig kan je de tabel nog wat beter centreren: selecteer de tabel en kies Start, Centreren. Open vervolgens het tabblad Pagina-indeling, klik op het pijltje bij Pagina-instelling, open het tabblad Indeling en kies Centrum bij Verticaal uitlijnen. Druk je bordspel al een eerste keer af om na te gaan of alles wel goed op papier komt. Zorg dat de hele tabel geselecteerd is, klik die met de rechtermuisknop aan en kies Celuitlijning, Centreren. Het oogt wellicht mooier – en het speelt iets handiger – als je de rijen van je ganzenbord bijvoorbeeld alternerend inkleurt. Sleep hiervoor over alle gewenste cellen, klik die met de rechtermuisknop aan, kies Randen en arcering, open het tabblad Arcering, zorg dat Cel is geselecteerd bij Toepassen op en kies bij Opvulling een lichte achtergrondkleur.

 

STAP 4 / Cellen opvullen

Het ‘frame’ heb je dus al. Nu de opvulling nog, en ook daar komt wel wat bij kijken. Cellen voorzien van tekst is geen probleem. Veel meer dan een cel aanklikken en tekst intikken (met een geschikt lettertype, grootte en kleur) hoef je niet te doen. Anders is het met het plaatsen van afbeeldingen: je cellen groeien namelijk automatisch mee met de grootte van je plaatjes, en dat is niet de bedoeling. Gelukkig kan je daar een stokje voor steken. Rechtsklik op de tabel en kies Tabeleigenschappen. Zorg dat het tabblad Tabel geopend is en druk op de knop Opties. Verwijder het vinkje bij Formaat automatisch aanpassen aan inhoud en zet alle waarden bij Standaardcelmarges op 0. Dat zal ervoor zorgen dat de plaatjes tot tegen de celranden komen. Bevestig met OK (2x).

 

STAP 5 / Celgrootte bevriezen

Selecteer nu een rij waarin je afbeeldingen wil plaatsen. Rechtsklik op je selectie en kies opnieuw Tabeleigenschappen. Deze keer open je het tabblad Rij. Plaats een vinkje bij Hoogte opgeven en kies Exact bij Rijhoogte. Herhaal de procedure voor de andere rijen. Je zal merken dat de celgroottes voortaan ongewijzigd blijven wanneer je een afbeelding (van je vakantie bijvoorbeeld) in de cellen plaatst. 

 

STAP 6 / Extra objecten

Je kan je spelbord wat opfleuren, bijvoorbeeld met pijlen of ladders die de ene cel (speelvak) met de andere verbinden. Dat gaat eigenlijk het makkelijkst als je zo’n plaatje op een tweede, lege pagina plaatst en van daar uit naar je tabel sleept. Je zorgt er dan best eerst voor dat het plaatje bovenop de tekst en de afbeeldingen in de speelvakken te zien is: selecteer het plaatje, open de rubriek Hulpmiddelen voor afbeeldingen, ga naar Tekstomloop en kies Voor tekst of eventueel Achter tekst. In dit laatste geval wordt het dan wel wat lastiger om dit plaatje alsnog weer te selecteren eens je het ergens op je tabel hebt losgelaten. Dat los je op door Hulpmiddelen voor afbeeldingen te openen en daar Selectievenster te kiezen. Je krijgt dan een overzicht van alle afbeeldingen in je document en je hoeft de gewenste afbeelding maar te selecteren.