Er bestaat een elegante manier om je gasten te verblijden met beelden van het feestje, zonder ze te dwingen om zich door een gigantische map met digitale foto’s te worstelen. Giet alles gewoon in een leuk filmpje, zet het online en stuur alle aanwezigen een handige link.

STAP 1 / Foto’s verzamelen

Wanneer ik mijn camera aansluit op de pc en mijn foto’s kopieer, zet Picasa ze netjes in een map in de bibliotheek. Ik open dus het programma en selecteer de foto’s die ik wil gebruiken voor mijn filmpje. Dat is alvast het moeilijkste deel. Wil je foto’s uit meerdere mappen, of slechts enkele foto’s uit één map gebruiken, dan kan je Ctrl indrukken om alleen de gewenste foto’s aan te klikken. Uiteraard lukt alles net iets makkelijker wanneer je alle foto’s voor je film groepeert in één mapje. Ik klik op mijn map ‘Eindejaarsfoto’s’ en ga in de bovenbalk naar Maken. Daar kan ik een poster creëren of een collage in elkaar steken, maar deze keer ga ik voor Film en kies ik Uit selectie.

 

STAP 2 / De filmmaker

Picasa opent nu een nieuw tabblad, de Filmmaker. In de balk onderaan kies ik de volgorde van mijn beelden. Wil je een verhaaltje vertellen? Sleep dan bijvoorbeeld de foto’s van het voorgerecht naar voor, en die van de cadeautjes naar achteren. In de linkerbalk kan je bovendien de typische presentatieovergangen kiezen.

Picasa houdt alles redelijk Spartaans. In het tabblad Film kies je eerst een overgangsstijl. Daaronder bepaal je hoe lang elke dia te zien is. De standaardtijd van 1 seconde is veel te kort en bezorgt oma gegarandeerd een hartaanval, dus zet ik hem op drie seconden. Wil je de film een hele avond op de achtergrond draaien, op het volgende feestje bijvoorbeeld, dan is tien seconden misschien zelfs beter. Afhankelijk van de overgang die je selecteert, kies je ook nog een overlapperiode. Die geeft aan hoe lang de twee foto’s die in elkaar overvloeien tegelijk op het scherm te zien zijn.

 

STAP 3 / Tekst en muziek

Op het tabblad Dia kan ik elke foto apart voorzien van een titeltje en eventueel wat tekst. Daarbij kan ik de stijl en het lettertype aanpassen, en uiteraard ook de kleur. Picasa start met een tekstdia, maar ik kan een leukere opener verzinnen: ik zet gewoon hetzelfde tekstje over een foto. Wat je niet kan, is bepalen waar die tekst exact zal komen. Maar via de sjablonen kan je de tekst wel onderaan, in het midden of ergens aan de zijkant zetten.

Erg leuk aan deze filmmaker is dat je ook kleine clipjes video in je presentatie kan proppen. Die kies je op het derde tabblad. Eens mijn video klaar is, en ik ongeveer weet hoe lang hij gaat duren, kan ik op het eerste tabblad nog een muziekje toevoegen. Bovenaan het tabblad Film vind je het geluidsspoor. Je krijgt enkele opties om je foto’s te synchroniseren met het geluid, maar die lijken niet echt veel te bewerkstelligen. De optie Foto’s herhalen om met geluid te synchroniseren lijkt vooral de overgangsstijlen overhoop te gooien. Je kan met je geluidsspoor ook niet echt veel aanpassen, dus hou het simpel.

 

STAP 4 / Het web op

Voor ik mijn filmpje afwerk, kies ik nog de resolutie van mijn beelden. Grotere afmetingen, zoals Full HD 1920×1080, zorgen uiteraard voor een zwaarder filmpje. Heb je zowel portret- als landschapsbeelden, dan kan je Picasa hen automatisch laten bijsnijden. Eens mijn filmpje af is, kan ik het doorsturen naar de familie, en naar wie er nog allemaal op de foto’s staat. Op het tabblad Film staat de handige knop Film maken. Druk daarop, en Picasa begint meteen te renderen. Met de YouTube-knop kan je alles ook meteen online gooien, maar hou er dan wel rekening mee dat je op YouTube niet echt iets privé houdt. Voor je het weet worden die foute danspasjes van je nonkel een internethit.