Een startmenu met tegels

Ben je inmiddels overgestapt naar Windows 8 maar blijft het gemis van het Windows startmenu knagen? Start Menu Reviver blaast het menu nieuw leven in. Let wel, je krijgt er niet je vertrouwde Windows 7 startmenu mee terug, maar je vindt er wel alles wat je nodig hebt. Een startmenu met Windows 8-allures, zeg maar. Overigens laat de tool zich ook onder Windows 7 installeren.

Zodra je de (vierkante) startknop van Start Menu Reviver indrukt, duikt het startmenu op. Dat blijkt behoorlijk groot uitgevallen, maar het bevat dan ook flink wat items.

Uiterst links vind je een verticale balk terug met een aantal knoppen. Die voeren je naar respectievelijk Gebruikersaccounts, Opties, Netwerk, Recent, Zoeken, Taken, Uitvoeren en Apps. Met dit laatste klap je een extra venster open, rechts van het startmenu.

[download_file]

Hier krijg je standaard de geïnstalleerde Bureaublad-applicaties te zien, maar als je dat zo instelt krijg je hier een overzicht van de Modern UI-apps, of je roept hier een lijst van recent geopende items op, of de inhoud van Mijn Documenten. Het is zelfs mogelijk hier de inhoud van een vrij te kiezen map te tonen.

Het item Opties dan weer opent een uitklapmenu met de belangrijkste configuratieonderdelen van Windows, zoals het Configuratiescherm, Apparaatbeheer, Firewall, Services, Geplande taken en Windows Updates.

 

Dan rest er nog een flink uit de kluiten gewassen middenpaneel in het startmenu. Dat oogt erg "Windows 8" en bevat eigenlijk alleen maar tegels. Boven een tegel die verwijst naar My Computer en naar je IE-browser. Daaronder een grote tegel die je meteen naar de Modern UI-interface van Windows 8 voert (alias het Dashboard).  Daaronder volgen dan een reeks tegels die je naar eigen inzicht kan instellen. Je beslist dus zelf welke applicaties, url's, … aan zo'n tegel worden gekoppeld. Moeilijk is dat ten andere niet: het volstaat een item uit de applicatielijst naar zo'n tegel te verslepen. Of je rechtsklikt op een tegel en vult alle nodige informatie zelf in, zoals beschrijving, snelkoppeling, kleur en afbeelding.

Of je met Start Menu Reviver de ideale combinatie van Windows 7 en 8 in handen hebt, durven we niet te beweren, maar voor wie heimwee heeft naar een startmenu lijkt het ons alvast de moeite de tool even uit te proberen. Immers, die laat zich altijd weer probleemloos de-installeren.

External links

Een startmenu met tegels