Je hebt een bestand gedownload, maar geen van je programma’s weet er weg mee. Vervelend. Nu kan je wel googelen naar die nukkige extensie (en hopen dat je op een compatibele toepassing botst), maar waarom het niet met Free Opener proberen?

STAP 1 / Installeren

Free Opener is een gratis tool die je kan downloaden op www.freeopener.com. Wil je eerst weten met welke extensies dit programma overweg kan, klik dan bovenaan op File Formats: het blijken er een 80-tal te zijn. Verkocht? Klik dan op Download now. Jammer genoeg vonden de makers het nodig om de software in een downloadmanager (InstallIQ) te verpakken Hier is het wel even uitkijken! Nadat je op Accept hebt gedrukt, klik je bij alle ongewenste extra’s op Decline of – makkelijker nog – selecteer je rechtsboven de optie Skip all free offers.

 

STAP 2 / Bestanden openen

Na de installatie vind je Free Opener bij Alle Programma’s. Start je de toepassing op, dan blijkt het programmavenster in eerste instantie leeg. De bedoeling is namelijk dat je een (ondersteund) bestand opent via het menu File, Open of met behulp van de sneltoets Ctrl+O. Laat ik een afbeelding (jpg, in mijn geval) als voorbeeld nemen. Je krijgt dan meteen het plaatje te zien en onderaan enkele opties: Rotate (Counter)Clockwise, Resize, Crop, Grayscale, Blur, Sepia en Brightness/Contrast. Via de Undo-knop kan je altijd nog een aanpassing ongedaan maken. Verder tref je bovenaan nog knoppen aan om in- en uit te zoomen, om het plaatje naar het klembord te kopiëren en om het af te drukken. Vreemd genoeg bleek de knop Save op mijn testtoestel niet te werken. Via Save as dan maar …

Het spreekt voor zich dat je bij een audiobestand of een document aangepaste functies te zien krijgt. Open je bijvoorbeeld een doc(x)-document, dan toont Free Opener een afgeslankte en mooi geïntegreerde tekstverwerker.

 

STAP 3 / Openen met…

Het is natuurlijk vervelend dat je Free Opener telkens in het startmenu moet opstarten wil je een of ander bestand met die tool openen. Het kan gelukkig ook eleganter. Klik met de rechtermuisknop op (de snelkoppeling naar) Free Opener en kies Als administrator uitvoeren. In het File-menu selecteer je vervolgens File Associations, waarna je een vinkje plaatst bij de extensies die je vanuit de Verkenner (ook) met Free Opener wil kunnen openen. Zodra je met OK bevestigt, hoef je dan maar met de rechtermuisknop op zo’n bestand te klikken en je via Openen met een weg te banen naar Free Opener.