Geïmproviseerde feestjes waar iedereen holderdebolder binnenvalt, kunnen best hun charme hebben, maar soms moet het helemaal af zijn. Wanneer alle details moeten kloppen, maak je een persoonlijke uitnodiging en versier je de tafel met een zelfgemaakt menu. Veel moeite kost het niet en aan appreciatie zal het beslist niet ontbreken. We maken eerst de menukaart, en daarna de uitnodiging.

STAP 1 / Boodschappenlijstje

Vermijd de stereotiepe achtergrondafbeeldingen en ga op zoek naar een origineel exemplaar, bijvoorbeeld op www.sxc.hu. Om toegang tot deze fotodatabase te krijgen, moet je je wel registreren, maar ook dat is gratis. Klik op de miniatuurafbeelding die je wil binnenhalen. Daarna rechtsklik je op de grote afbeelding en kies je Afbeelding opslaan als… Ook sierlijke lettertypes vind je met hopen. Op http://lettertype.net bijvoorbeeld staan ze netjes in thema’s bij elkaar. Keuze genoeg: krullig, retro, handgeschreven enzovoort.

 

STAP 2 / Formaat

Neem geen genoegen met de voorgekauwde sjablonen van Word 2007 of 2010. Met een klein beetje moeite maak je zelf een ontwerp. Daarom vertrek je van een nieuw leeg document waarbij je via de tab Pagina-instelling de Afdrukstand opent om aan te geven dat het om een liggend formaat gaat. Ik wil immers een gevouwen menukaartje maken dat ik rechtop op tafel zen. Iedere kaart maak ik uit één A4-vel. De kaart meet dichtgevouwen 12 bij 17 cm. Daarom trek je met Invoegen, Vormen een rechthoek van 24 cm breed en 17 hoog. Om heel precies te werken, geef je in het tabblad Opmaak de afmetingen in. Bij Opvullen van vorm geef je aan dat deze vorm geen opvulling mag krijgen en bij Omtrek van vorm kies je een stippellijn in een zachtgrijze kleur en een lijndikte van ½ punt. Straks zal je deze lijn gebruiken om de kaart uit te snijden.

 

STAP 3 / Vouwlijn

Tijd om de achtergrond te plaatsen met Invoegen, Afbeelding waarna je de afbeeldingen selecteert die je daarnet hebt klaargezet. Klik met de rechtermuisknop op de ingevoegde afbeelding en selecteer Tekstterugloop, Achter tekst. Vervolgens sleep je de hoekpunten van de afbeelding, zodat die iets hoger en breder wordt dan de omtrek van de grijze rechthoek. Klik op het kader dat je daarnet hebt getrokken. Hierdoor zie je aan de vier hoeken en in het midden van iedere zijde de handvaten verschijnen. Je kan je op zo’n handvat richten om een lijn te trekken die de vouw van de kaart markeert. Met Invoegen, Vormen selecteer je de vorm Lijn. Hou de Shift-toets ingedrukt en sleep nu een verticale lijn in het midden van de kaart. Ook hier stel je de dikte van de lijn in op ½ punt en de kleur op zachtgrijs. Als de kaart straks klaar is, kan je met een bot mesje de vouwlijn lichtjes inkerven, zodat de kaart strak plooit.

 

STAP 4 / Titel maken

Op de achtergrond komt de titel van de menukaart. In het tabblad Invoegen gebruik je de opdracht Tekstvak, Tekstvak maken. Daarna sleep je dit vak naar de juiste plaats en typ je de tekst voor de titel. Geef deze tekst vorm op de gebruikelijke manier. Kies een tekstkleur die goed bij de achtergrond past. Daarna moet je de witte achtergrond van het tekstvak nog verwijderen. Klik dus met de rechtermuisknop op de rand van het tekstvak (echt op de rand, en niet in het tekstvak) en selecteer de opdracht Vorm opmaken. In het vak Opvulling gebruik je de optie Geen kleur. In het vak Lijnkleur kies je voor Geen lijn.

 

STAP 5 / Binnenkant

Zo, de buitenkant is klaar … tijd voor de binnenkant. Zorg dat de liniaal te zien is door op het tabblad Beeld in de groep Weergeven/verbergen het vinkje voor Liniaal aan te zetten. Via het tabblad Invoegen kan je een nieuwe lege pagina toevoegen. Met de liniaal zichtbaar, bepaal je heel nauwkeurig de plaats waar het vak voor de menutekst moet komen. Selecteer in het tabblad Invoegen de opdracht Tekstvak en sleep dat vak op de juiste plaats. Plak daar de menutekst in die je op voorhand hebt klaargemaakt. Kies een elegant maar leesbaar lettertype.

Je kan eventueel nog wat grafische versiering aanbrengen. Op www.sxc.hu vind je onder de zoekterm ‘ornament’ een boel versieringen. Bewaar dit ornament op het bureaublad en importeer het via Invoegen, Afbeelding. Schaal de afbeelding, klik er op met je rechtermuisknop en kies de opdracht Tekstterugloop, Achter tekst. In deze instelling kan je de versiering naar de plaats slepen waar je ze hebben wil.

 

STAP 6 / Uitsnijden

Stop stevig glad karton in de printer waarmee je de menukaart wil afdrukken. Wanneer je overweegt om glanzend fotopapier te gebruiken, moet je uitkijken dat je fotopapier kiest waarvan beide zijden bedrukbaar zijn. Op gewoon fotopapier pakt de inkt niet op de achterzijde. Print eerst de voorkant, stop de kaart opnieuw in de printer en druk daarna de andere kant af. Vervolgens snij je het papier langs de lichtgrijze stippellijn. Tenslotte geef je de kaart aan de plooikant een kras met een bot mesje. 

 

STAP 7 / Kaart en rand

Voor de uitnodiging gebruik je best hetzelfde thema. Dat betekent dat je een nieuw document opent in Word, in dit geval een gewoon rechtopstaand A4-formaat. Hierop importeer je via Invoegen, Afbeelding de afbeelding die je daarstraks als achtergrond hebt gebruikt voor de kaart. Op het tabblad Opmaak pas je aan de rechterkant de hoogte en de breedte aan aan de gewenste afmetingen. Hier kies ik voor een kaart van 14 cm breed bij 9,33 cm hoog. Als je wil, kan je ook nog een kaderrand plaatsen. Daarvoor kies je op het tabblad Afbeeldingstijlen de opdracht Afbeeldingsrand, zodat je een kleur en een stevige dikte kan selecteren.

 

STAP 8 / Dupliceren

De achtergrond is meteen de vorm van de kaart. Dus gebruik je op het tabblad Invoegen de opdracht Tekstvak en sleep je weer zo’n vak op de kaart waarna je de tekst voor de uitnodiging typt. Geef deze tekst vorm en zorg dat de tekstkleur goed contrasteert met de achtgrond. Daarna klik je op een plaats naast de kaart en gebruik je de toetsencombinatie Ctrl+A om alles te selecteren. Vervolgens kopieer je met de combinatie Ctrl+C de kaart én de tekst. Je drukt een paar keer op de Return-toets en plakt de geselecteerde kaart onder de vorige. Hierdoor heb je twee kaarten op één A4-vel. Daarna gewoon uitknippen en snijden. Veel plezier op het feest.