Chrome en Firefox mogen dan flink aan invloed hebben gewonnen op de browsermarkt, maar IE blijft nog altijd de meestgebruikte browser ter wereld. Tot voor kort moest de Microsoft-browser het stellen zonder de aanwezigheid van Adblock Plus (ABP), een handige extensie die advertenties blokkeert.

ABP gebruikt hiervoor een verzameling met zwarte lijsten en werkt het beste als je de verzameling selecteert die bij je taalgebied hoort. Je opent daarvoor de instellingen, kiest DutchAdblockList + EasyList en slaat de wijzigingen op.

[download_file]

Handleiding voor nieuwere versies IE
Als je een nieuwe versie van IE gebruikt, zal ABP na installatie niet onmiddellijk zichtbaar worden. Klik daarom met de rechter muisknop op de vensterbalk en kies ervoor om de statusbalk in beeld te brengen. Als het goed is, zie je nu aan de onderzijde van het venster het vertrouwde ABP-symbool verschijnen.

We moeten wel meteen zeggen dat de nieuwste versies van IE zelf een functie in huis hebben die advertenties standaard blokkeren. We denken daarom dat de installatie van ABP vooral van belang is voor gebruikers van oudere versies van Internet Explorer.

Omdat dit nog een vroege testversie is, zou het kunnen gebeuren dat de extensie je browser doet crashen of niet goed werkt. Tijdens het testen crashte onze 64-bit desktopversie van IE 10 regelmatig, een probleem dat inmiddels bekend is bij de ontwikkelaars.

Verwacht bovendien niet dat deze extensie zal werken in de zogenoemde ‘metrobrowser’ van Windows 8/RT, omdat deze variant de installatie van extensies blokkeert.

Wij verwijzen je hier naar de 32-bitversie van Adblock Plus. De 64-bitversie kun je downloaden vanaf de projectpagina.