Een snelle manier om online veilig te betalen, is PayPal. De dienst wordt bovendien door zowat elke webshop ondersteund. Tijd om een account op te zetten!

STAP 1 / Account creëren

Surf naar https://www.paypal.com en snuister eerst wat rond in de Hulp-sectie. Zo weet je precies waar de dienst voor staat en hoe die zoal tewerk gaat. Dat stemt je gerust? Klik dan op de startpagina de knop Rekening openen aan. Zorg dat het juiste land en de juiste taal zijn geïnstalleerd en selecteer Aan de slag in de rubriek PayPal voor u.

Heb je een webwinkel, dan moet je wellicht in de andere rubriek zijn (PayPal voor bedrijven). Vul alle gevraagde gegevens correct in en bevestig met Akkoord en rekening openen. Nog snel even die captcha door en op Doorgaan drukken. Hou intussen ook je e-mail in de gaten: daar rolt straks een mail ter bevestiging in. Klik daarin de link Mijn rekening activeren aan, waarna je je wachtwoord invult, je aanmeldt en een paar ‘beveiligingsvragen’ beantwoordt.

 

STAP 2 / Betaalmethode kiezen

Nu zijn er twee betaalmethodes mogelijk. Ofwel laat je een zeker bedrag overschrijven van je bankrekening naar je online PayPal-rekening, ofwel betaal je gewoon met je creditcard. Gezien je die in dit geval aan je PayPal-account zal koppelen, hoef je dat kaartnummer achteraf nooit meer in te tikken en krijgen de webwinkels je creditcardgegevens niet te zien. Ik opteer voor deze laatste mogelijkheid en vul de gegevens van mijn creditcard in – PayPal ondersteunt onder meer Maestro, Visa en MasterCard. Ik bevestig nogmaals met Doorgaan en dat is het zowat. Via de link Ga naar mijn rekening ga je vervolgens naar je rekeningoverzicht. Van hieruit krijg je zicht op je PayPal-saldo, kan je alsnog geld storten naar je PayPal-rekening en ook geld opnemen, en krijg je een chronologisch overzicht van je transacties.

 

STAP 3 / Betaling verrichten

Ik toon je nu even hoe zo’n betaling effectief plaatsvindt. Een bescheiden donatie aan online encyclopedie Wikipedia lijkt me een aardig voorbeeld. Daarvoor surf ik naar http://nl.wikipedia.org en klik ik in het linkerpaneel, bij Informatie, op Donaties. Ik vul een riant bedrag in (5 euro, bijvoorbeeld) en klik op Via PayPal doneren. Even later volgt het besteloverzicht en hoef ik alleen nog maar mijn account-id bij PayPal in te vullen: e-mailadres en wachtwoord. Ik bevestig met Inloggen en Nu betalen en klaar. Even later zie ik deze transactie inderdaad opduiken in mijn rekeningoverzicht. Ik voel mij een wilde weldoener.