Een carrière als tv-presentator lijkt een onhaalbare droom, maar daar kan met Hangout On Air van Google verandering in komen. Maak live televisie vanuit je huiskamer.

Jezelf populair maken op internet is niet zo eenvoudig. Je kan online schrijven, video's op YouTube posten … en sinds kort ook live televisie maken. Dankzij Google+, de sociale netwerksite van Google, kan je vanuit je huiskamer live verslag brengen en dit op het internet delen met iedereen die wil volgen. De drempel ligt veel lager dan een video uploaden op YouTube, want in enkele klikken kan de hele wereld je capriolen bekijken.

STAP 1 / Google+ aanmelding

Hangout On Air is een onderdeel van Google+, en dat betekent dat je een account nodig hebt op de sociale netwerksite van Google. Surf naar https://plus.google.com en klik bovenaan op Aanmelden. Maak een nieuwe account aan, of log in met je Gmail-adres. Om je succes in een Hangout On Air te verhogen, kies je best ook een profielfoto. Daarna word je welkom geheten in het startscherm van Google+. Hoewel dit net als Facebook een sociale netwerksite is, zijn er weinig gelijkenissen. Neem gerust even de tijd om door alle functies te bladeren voordat je aan een Hangout start.

 

STAP 2 / Navigatie

Het startscherm van Google+ toont een linkerbalk met allerlei functies en een rechterbalk met al je Google+-contacten. Je kan snel een Hangout starten door op de knop Een Hangout starten te klikken, maar in de linkerbalk is een volledige omgeving gewijd aan Hangouts.

Voor je allereerste keer ga je best via die weg. Klik op Hangouts voor een overzicht. Wil je graag wat meer leren over een Hangout? Klik dan op de link Meer informatie. Wil je later nog wat meer praktische voorbeelden zien? Klik dan op het tandwieltje en kies Volg een rondleiding. Maar in deze workshop vat ik ineens de koe bij de horens en klik ik op Een Hangout starten

 

STAP 3 / On Air inschakelen

Een Hangout kan je op twee manieren starten: privé of publiek. Links op je scherm zie je al je contactpersonen waar je vriendjes mee bent op Google+. Hierop kan je klikken om ze uit te nodigen. In het bovenste witte veld kan je andere mensen uitnodigen via hun e-mailadres, mochten ze nog niet op Google+ zitten. In het gegevensveld daaronder geef je je Hangout een naam. Kies een goede naam om herkenbaar uit te zenden.

Als je bijvoorbeeld een nieuwe aankoop wil bekijken en recenseren voor de hele wereld, kan je best de productnaam in de naam van je Hangout vermelden. Vink zeker Hangouts On Air inschakelen aan om publiek uit te zenden. Controleer onderaan het venster of je webcam het doet, en kijk bovenaan ook na of je microfoon wel geluid registreert. Klopt er iets niet, dan kan je best eerst op het tandwieltje rechts bovenaan klikken om de juiste webcam of microfoon te registreren.

 

STAP 4 / YouTube-registratie

Je Google+-profiel is gekoppeld aan je Gmail, en onrechtstreeks ook aan YouTube. Alle Hangouts On Air worden op YouTube getoond onder jouw profiel. Na de Hangout kan je de totale opname ook automatisch daar bewonderen. Heb je jezelf nog nooit op YouTube geregistreerd? Doe dit dan nu met je Gmail-profiel. Normaal gezien moet je geen verdere gegevens invullen, omdat beide diensten van Google zijn.

 

STAP 5 / Live televisie

Is alles ingesteld? Klik dan op Start hangout. Je ziet het webcambeeld op het grote scherm. Op dit ogenblik is je uitzending nog niet bezig. Klik op de knop Cameraman om te bepalen of je bezoekers zichtbaar in beeld mogen komen of niet. Wil je jezelf graag geestige attributen geven, zoals een hoedje en een veel te grote bril? Klik dan bovenaan op Google Effects. Je kan links bovenaan nog altijd mensen uitnodigen door op Uitnodigen te klikken als je iemand vergeten bent.

Klik daarna op Uitzending starten om je live televisiekanaal op YouTube te activeren. Om tussendoor met gebruikers te chatten, moet je links bovenaan op Chatten klikken en de specifieke gebruiker selecteren. Ziezo, als je het goed aanpakt, ben je misschien binnenkort een hit op het wereldwijde web. Vergeet dan niet te vermelden dat ik je op het goede pad heb gezet, en kom zeker je populaire smoel eens tonen op de redactie.